Κλείσιμο

FT: Ουκρανία 2022 όπως Φινλανδία 1940 - Γιατί μπορεί να νικήσει η Ρωσία σε έναν πόλεμο διάρκειας

Κοινά στοιχεία μεταξύ του σοβιετοφινλανδικού πολέμου το 1939-40 και του πολέμου στην Ουκρανία επισημαίνουν οι Financial Times και στρατιωτικοί αναλυτές που παραθέτουν τη γνώμη τους.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι ίσως η έκβαση του γνωστού και ως «χειμερινού πολέμου» να προσφέρει μια πιθανή κατάληξη και στην τρέχουσα σύρραξη.

Οι Ρώσοι εισέβαλαν στη Φινλανδία στις 30 Νοεμβρίου 1939, λίγο μετά από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επικαλούμενοι την ανάγκη προστασίας της δικής του επικράτειας. Αν και με σαφή υπεροχή δυνάμεων, επί δύο μήνες συναντούσαν σθεναρή αντίσταση από τις φινλανδικές δυνάμεις. Στη συνέχεια ωστόσο ανασυντάχθηκαν, άλλαξαν τακτική και αρχίζοντας να επιτυγχάνουν τους στρατιωτικούς τους στόχους κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οποία προσάρτησαν σχεδόν το 10% του εδάφους της Φινλανδίας.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι μέχρι τώρα αποτυχίες των Ρώσων στο ουκρανικό μέτωπο και οι απώλειές τους έχουν συγκαλύψει τη φθορά των ουκρανικών στρατευμάτων. «Επιπρόσθετα, αν και οι ρωσικές δυνάμεις δεν τα έχουν πάει καλά, ανασυντάσσονται και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπαναχωρεί από τους στρατηγικούς του στόχους», προσθέτει η εφημερίδα.

Ο αναλυτής του ινστιτούτου RUSI Σιντάρτ Καουσάλ λέει ότι κάτι ανάλογο έγινε και το 1940 και πως εν τέλει με «επανακλιμάκωση και διαρκή φθορά» του αντιπάλου οι Σοβιετικοί εξασφάλισαν μια «πολύ ευνοϊκή ειρήνη». Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ενώ οι FT παραθέτουν και την πρόσφατη επισήμανση του Γάλλου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να «ισοπεδώσουν» τις ουκρανικές.

Η εφημερίδα παραθέτει εκτιμήσεις ότι τόσο οι Ρώσοι όσο όμως και οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 1/10 των στρατιωτών τους μέχρι τώρα, με πολλά άρματα μάχης και οχήματα της ουκρανικής πλευράς επίσης κατεστραμμένα.

Σημειώνεται επίσης ότι η ροή δυτικού οπλισμού προς τον ουκρανικό στρατό μοιάζει να έχει επιβραδυνθεί, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει γρήγορα. «Ειδάλλως οι Ουκρανοί μαχητές θα αντιμετωπίζουν τα ρωσικά άρματα μάχης με πολυβόλα», σχολιάζει ο Πολ Γκραντ από μία ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Σημειώνονται επίσης τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και επισκευής αεροσκαφών από τις ρωσικές δυνάμεις ως πρόσθετοι παράγοντες που ίσως συναινούν στο ότι η ουκρανική αντίσταση κινδυνεύει να καταστεί λιγότερο αποτελεσματική όσο περνά ο χρόνος.

Η εφημερίδα σχολιάζει επιπλέον ότι επειδή το Κρεμλίνο παρουσιάζει τον πόλεμο ως «ειδική επιχείρηση» δεν μπορεί να προβάλει ανοιχτά εικόνες καταστροφής της Ουκρανίας, κάτι που επίσης ίσως περιορίζει την πραγματική εικόνα των ουκρανικών απωλειών.

Δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος λέει στην εφημερίδα ότι η διαφαινόμενη ρωσική ανασύνταξη υποβοηθάται από την αυξημένη χρήση drone την τελευταία εβδομάδα, τα οποία πετούν πάνω από την Ουκρανία συλλέγοντας πληροφορίες, παρακολουθώντας κινήσεις και κάνοντας αναγνωρίσεις στόχων που περνούν στους Ρώσους στρατιώτες.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του εσθονικού Υπουργείου Άμυνας Κούστι Σαλμ σημειώνει ότι οι Ρώσοι δεν λαμβάνουν θέσεις άμυνας, που θα ήταν το πρώτο σημάδι ότι ανησυχούν για τις γραμμές εφοδιασμού των στρατευμάτων.

Γίνεται δε και αναφορά στην πιθανή αξιοποίηση περισσότερων Ρώσων στρατιωτών από τις τάξεις των κληρωτών που ολοκληρώνουν την 1η Απριλίου τη θητεία τους.

Ο Γκούσταβ Γκρέσελ από ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης εκτιμά ότι «έως τα μέσα Απριλίου θα μπορούσαμε να δούμε την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Οι FT εκτιμούν με βάση αναλυτές ότι η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία θα ήταν μια νίκη ισότιμη της κατάληψης του Κιέβου, με βάση τη θεωρία πολέμου του Καρλ φον Κλάουσεβιτς ότι η καταστροφή δυνάμεων παρά η κατάληψη πόλεων οδηγεί ταχύτερα στην πολεμική νίκη.

Όπως και να 'χει, τονίζει η εφημερίδα, λίγοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.

Ο κ. Καουσάλ από το RUSI σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «ακόμα και στο καλύτερο σενάριο θα είναι ένας πόλεμος με πολλές επιχειρησιακές παύσεις... που πιθανότατα θα τραβήξει για πολύ καιρό».

Πηγή: skai.gr