Κλείσιμο

Times: Στο πλευρό των Ουκρανών πολεμούν Τσετσένοι και Λευκορώσοι μαχητές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Βαριά οπλισμένες ομάδες Τσετσένων και Λευκορώσων μαχητών που αντιτίθενται στη στήριξη που παρέχουν οι ηγέτες τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνουν στον πόλεμο στο πλευρό των Ουκρανών, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram με ένοπλους Τσετσένους να φορούν το κίτρινο περιβραχιόνιο που παραπέμπει στον ουκρανικό στρατό. Στη φωτογραφία που αναρτάται οι ένοπλοι κρατούν εκτοξευτές ρουκετών που μοιάζουν να είναι βρετανικής κατασκευής, πυροβόλα όπλα και καλάσνικοφ.

Το κανάλι του Telegram που φιλοξενεί τις φωτογραφίες παραπέμπει στην «Ικχερία», το όνομα της αποσχιστικής κυβέρνησης στην Τσετσενία που επιχείρησε να αυτονομηθεί από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.

Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει πως αυτοί είναι οι «πραγματικοί Τσετσένοι» και όχι «τα γουρούνια του Καντίροφ, που κάνουν μόνο για φωτογραφίσεις», μια αναφορά στον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, που έχει στηρίξει εμπράκτως τον Πούτιν στην εισβολή.

Σημειώνεται παράλληλα ότι Λευκορώσοι εθελοντές βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον Ρώσο εισβολέα. Το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Nexta έχει μεταδώσει βίντεο με ομάδα μασκοφόρων ενόπλων στο Κίεβο να καλούν συμπατριώτες τους Λευκορώσους να σπεύσουν προς υπεράσπιση της Ουκρανίας.