Αποφυλακίζεται ο Οσκαρ Πιστόριους;

Ο 36χρονος σήμερα παραολυμπιονίκης έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής του για τον φόνο της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ, το 2013 και μεθαύριο Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για την αποφυλάκισή του 

Πριν από δέκα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2013, ο πλανήτης συγκλονίσθηκε από το έγκλημα που διέπραξε ο Παραολυμπιονίκης του στίβου, Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος σκότωσε την σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μέσα στο σπίτι τους στην Πρετόρια. 

Ο «Blade Runner», όπως ήταν το προσωνύμιο του (σ.σ. ο δρομέας με προθέσεις λεπίδας άνθρακα), συνελήφθη, κρίθηκε ένοχος και - μετα από 4 χρόνια νομικής πάλης -  τελικά, το 2017, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τον Πιστόριους σε 13 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση

Οσκαρ πιστοριους

Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο Πιστόριους καταδικάσθηκε το 2014 πρωτοδίκως μόλις σε πενταετή φυλάκιση

Σήμερα και σε ηλικία 36 ετών, ο παραολυμπιονίκης έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής του και μεθαύριο Παρασκευή (31/3), η αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Πρετόρια, θ' αποφασίσει εάν θα αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους, όπως ανακοινώθηκε από την Νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη και την Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας καταδικασμένος, μπορεί, μόλις παρέλθει το ήμισυ της ποινής του, να επωφεληθεί από προσαρμογή της ποινής του.

Ο Πιστόριους δικαιούται από τον Ιούλιο του 2021, να αποφυλακισθεί υπό όρους και αφού ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους αρμόδιους φορείς, η συμπεριφορά του κατά την κράτηση, η σωματική και ψυχική του κατάσταση, καθώς και ο κίνδυνος υποτροπής.

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος για αποφυλάκιση υπό όρους, ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση του αιτήματός του.

Η απόφαση της επιτροπής, που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και απλούς πολίτες, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετικές διαβουλεύσεις. 

«Η επιτροπή πρέπει να καθορίσει εάν ο σκοπός της φυλάκισης έχει επιτευχθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας, Σινγκαμπάχο Νχουμάλο.

Η μακρά διαδικασία, που άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο, περιελάμβανε μια συνάντηση πέρυσι με τους γονείς του θύματος, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την ιδέα της απελευθέρωσης του δολοφόνου της κόρης τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του θύματος, Τζούν Στέενκαμπ, θα είναι παρούσα στην ακρόαση την Παρασκευή, ενώ ο σύζυγος της, Μπάρι, δεν θα «δώσει το παρών» για λόγους υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr