Μεξικό: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει φύλακες να αφήνουν 38 μετανάστες στο έλεος της φωτιάς στο κρατητήριο

Αφού μετανάστες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο βόρειο Μεξικό τοποθέτησαν στρώματα στην πόρτα του κρατητηρίου  τους και τούς έβαλαν φωτιά, ενώ οι φύλακες διακρίνονται να απομακρύνονται απαθείς 

Ανατριχιαστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Μεξικό δείχνει ορισμένους φύλακες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών να εγκαταλείπουν τον χώρο όταν διαπιστώνουν ότι έχει ξεκινήσει η φωτιά και να μην κάνουν καμία προσπάθεια για να γλιτώσουν τα θύματα. Με τον έως στιγμής απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 38 άνθρωποι. 

Αφού μετανάστες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Σιουδάδ Χουάρες στο βόρειο Μεξικό, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, τοποθέτησαν στρώματα στην πόρτα του κρατητηρίου  τους και τούς έβαλαν φωτιά, οι φυλάκες διακρίνονται να απομακρύνονται απαθείς, όπως φαίνεται στα πλάνα κάμερας ασφαλείας. Το κρατητήριο γεμίζει καπνό, ενώ οι άνδρες κλωτσούν απελπισμένα τα κάγκελα της κλειδωμένης πόρτας. 

Είκοσι οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικό. Την ώρα της πυρκαγιάς, 68 άνδρες από την Κεντρική και Νότια Αμερική κρατούνταν στις εγκαταστάσεις, σχεδόν όλοι ήταν από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ. 


«Σαν σκυλιά»

Ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αρχές, η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 21:30 (τοπική ώρα – 06:30 ώρα Ελλάδας), αφού κάποιοι μετανάστες έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους για να διαμαρτυρηθούν, όταν έμαθαν ότι θα απελαθούν. Δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Δεν πίστευαν ότι θα προκαλέσουν αυτή την φρικτή τραγωδία», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών Άνταν Αουγκούστο Λόπες σε συνέντευξή του φάνηκε να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του βίντεο, επισημαίνοντας ότι αυτό περιήλθε στην κατοχή της κυβέρνησης λίγο μετά το περιστατικό. Ωστόσο απέφυγε να το σχολιάσει.

Η Βιανγλί, μια πολίτης Βενεζουέλας, δήλωσε ότι ο 27χρονος σύζυγός της συνελήφθη στη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι έχει νόμιμα έγγραφα, και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η νεαρή γυναίκα προσπαθούσε με αγωνία να δει μέσα σε ένα ασθενοφόρο, καταγγέλλοντας ότι οι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης «δεν λένε τίποτα». «Είμαστε άνθρωποι, έχουμε αισθήματα, μας συμπεριφέρονται σαν σκυλιά».
 

Πηγή: apnews.com