Οργή αντιπολίτευσης στη Βρετανία καθώς ίσως να μη μαθευτεί ποτέ αν ο Τζόνσον τιμωρηθεί με πρόστιμο για το partygate

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί στη Βρετανία η πιθανότητα να μην αποκαλυφθεί κατά πόσο ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας για το partygate.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διεξάγει έρευνα για 12 καταγγελλόμενα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια εν μέσω lockdown. Εφόσον διαπιστώσει παραβάσεις, αναμένεται να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα.

Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι εναπόκειται στην αστυνομία να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε ότι η συνήθης πρακτική είναι να μη δίνονται πληροφορίες για την ταυτότητα των ανθρώπων στους οποίους επιβάλλονται πρόστιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η σκιώδης ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ αμέσως σχολίασε: «Δεν το πιστεύω ότι χρειάζεται να το πω, αλλά οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν αν ο Πρωθυπουργός διαπιστωθεί από την αστυνομία πως έχει διαπράξει αδίκημα».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι έκανε λόγο για «οσμή συγκάλυψης από το Νούμερο 10» και σχολίασε πως «ακόμα και ο Ρίτσαρντ Νίξον πίστευε ότι μια χώρα αξίζει να γνωρίζει κατά πόσο ο ηγέτης είναι της είναι απατεώνας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης η αναπαραγωγή από τον Μπόρις Τζόνσον κατά την τεταμένη κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας του αποδεδειγμένα ψευδούς ισχυρισμού ακροδεξιών στοιχείων πως ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δεν είχε διώξει ως όφειλε τον παιδεραστή παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ όταν ήταν επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ απηύθυνε σήμερα παρατήρηση προς τον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας το σχόλιό του «ανάρμοστο».

Πάντως εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στην κατηγορία που απηύθυνε προς τον κ. Στάρμερ αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική ασυλία του.

Δείτε όλες τις ειδήσεις