«Η καλύτερη ώρα» των Ουκρανών: Με άρωμα ... Τσώρτσιλ η ομιλία Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας γίνεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε μία ομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης προς τη Verkhovna Rada, προγραμματισμένη να συμπέσει με την επαναλειτουργία της βρετανικής πρεσβείας στο Κίεβο, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταθεί στον ηρωισμό του ουκρανικού λαού έναντι του Ρώσου εισβολέα.

Σε ένα μήνυμα που θα παραπέμπει στην ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1940 περί "finest hour" των Βρετανών (με την οποία εμψύχωνε τους συμπατριώτες τους να συνεχίσουν να αντιτάσσονται στη ναζιστική Γερμανία παρά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας), ο κ. Τζόνσον θα κάνει λόγω για την «καλύτερη ώρα» των Ουκρανών.

Θα ανακοινώσει επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 300 εκ. λιρών.

Στην ομιλία του αναμένεται να πει: «Όταν η χώρα μου αντιμετώπιζε την απειλή της εισβολής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κοινοβούλιό μας, όπως και το δικό σας, συνέχισε να συνεδριάζει καθόλη τη διάρκεια της σύρραξης και ο βρετανικός λαός επέδειξε τέτοια ενότητα και αποφασιστικότητα που θυμόμαστε την ώρα του μεγαλύτερου κινδύνου για εμάς ως την καλύτερη ώρα μας».

Ο κ. Τζόνσον θα προσθέσει: «Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, ένα επικό κεφάλαιο στην εθνική σας ιστορία που θα το θυμούνται και θα το διηγούνται για τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας θα λένε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν τον κόσμο ότι η ωμή βία ενός επιτιθέμενου δε μετρά καθόλου έναντι της ηθικής ισχύος ενός λαού αποφασισμένου να είναι ελεύθερος».

Ως προς το στρατιωτικό πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει πάνω από δώδεκα στρατιωτικά προσαρμοσμένα οχήματα τύπου Toyota Landcruiser για την προστασία πολιτικών αξιωματούχων στην ανατολική Ουκρανία και την εκκένωση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η αποστολή αυτών των οχημάτων συνιστά ικανοποίηση ρητού αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Telegraph, θα σταλούν επίσης περισσότερα οχήματα τύπου Stormer από τα οποία εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι, καθώς και περισσότεροι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Brimstone.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης drone για τη μεταφορά εφοδίων σε απομονωμένες ουκρανικές μονάδες (με δυνατότητα μεταφοράς βάρους 50 κιλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων), εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα ραντάρ κατά πυροβολικού, εξοπλισμό παρεμβολής σε συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, κυρίως για την παρεμπόδιση λειτουργίας των ρωσικών drone και χιλιάδες διόπτρες νυχτερινής όρασης.

Η ομιλία Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή έρχεται ως ανταπόδοση της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη 13η μέρα του πολέμου. Τότε ο Ουκρανός ηγέτης είχε επίσης παραφράσει άλλη ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, λέγοντας «θα τους πολεμήσουμε στα δάση, στους αγρούς, στις ακτές, στους δρόμους».