Ομιλία της Τρας για τη βρετανική οικονομία - Έκανε τη χώρα Αργεντινή, λέει ο πρώην διοικητής της ΤτΑ

Η πρώην πρωθυπουργός που υποχρεώθηκε σε παραίτηση 49 ημέρες μετά, υπερασπίστηκε τον ευρέως χαρακτηριζόμενο «καταστροφικό» μίνι-προϋπολογισμό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πιστή στο σχέδιό της για άμεση και δραστική μείωση φόρων και περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εμφανίστηκε η Λιζ Τρας σε ομιλία της στο Λονδίνο στον έναν χρόνο από την έναρξη της ιστορικά βραχύβιας πρωθυπουργικής της θητείας.

Η πρώην πρωθυπουργός που υποχρεώθηκε σε παραίτηση 49 ημέρες μετά, υπερασπίστηκε τον ευρέως χαρακτηριζόμενο «καταστροφικό» μίνι-προϋπολογισμό που είχε παρουσιάσει η κυβέρνησή της. Όπως είπε, «δεν είναι ακριβής η περιγραφή» των μέτρων που είχε εξαγγείλει ως «μη κοστολογημένες περικοπές φόρων».

Απέδωσε μάλιστα την εσπευσμένη απόσυρση του μίνι-προϋπολογισμού και εν τέλει την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ στην «απειλή κατάρρευσης της χώρας», όχι όμως λόγω των μέτρων αλλά λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν.

Παραδέχθηκε πάντως πως ενήργησε ίσως με μεγάλη ταχύτητα, αλλά όπως είπε το έκανε διότι ο κόσμος ήθελε «αλλαγή» από την επικρατούσα οικονομική συναίνεση.

Πάντως το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από την ομιλία Τρας, ο Καναδός πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ σχολίασε σε ομιλία του στο Μοντρεάλ πως η πρώην πρωθυπουργός μετέτρεψε τη Βρετανία «σε Αργεντινή της Μάγχης» με τις οικονομικές πολιτικές της.

Όπως πρόσθεσε, η κα Τρας διακρινόταν από μία «βασική παρανόηση του τι προωθεί τις οικονομίες», με τον ίδιο να απορρίπτει πολιτικές δραστικών μειώσεων φόρων και κρατικών δαπανών.

Πηγή: skai.gr