Τέλος εποχής στην Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική 

Οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού για τη μεταναστευτική πολιτική προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης Ρούτε

Την απόφαση του να εγκαταλείψει την πολιτική, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν τον απασχολεί κάποια κορυφαία θέση σε διεθνή οργανισμό.

Οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού για τη μεταναστευτική πολιτική προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης Ρούτε. 

Ο 56χρονος Ρούτε, που βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής στη Βουλή μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία απευθυνόμενος στους Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.

«Χθες το πρωί έλαβα την απόφαση ότι δεν θα είμαι πλέον ηγέτης του VVD (Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία - το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό που κατέρρευσε) στις επερχόμενες εκλογές. Όταν θα αναλάβει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα εγκαταλείψω την πολιτική» δήλωσε. «Το κάνω με ανάμεικτα συναισθήματα, συναισθηματικά φορτισμένος (…) Αλλά νιώθω ότι κάνω το σωστό» πρόσθεσε.

Ο Ρούτε, ο οποίος ηγείται της Ολλανδίας από το 2010, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, και ο δεύτερος μακροβιότερος μετά τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Θα παραμείνει ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις επόμενες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας ενδέχεται να κρατήσει μήνες.

Πηγή: skai.gr