Την απομάκρυνση 1,1 εκατ. αμάχων από τη Γάζα μέσα σε 24 ώρες ζητά ο ισραηλινός στρατός

Ο ΟΗΕ κάλεσε το Iσραήλ να ακυρώσει την απόφαση καθώς θεωρεί αδύνατο να γίνει η μετακίνηση μέσα σε 24 ώρες «χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες». «Ντροπή» χαρακτήρισε την αντίδραση του ΟΗΕ το Ισραήλ. «Ψεύτικη προπαγάνδα» χαρακτηρίζει την εντολή η Χαμάς και καλεί τους Παλαιστινίους να μην υπακούσουν

Ο ισραηλινός στρατός ζητά την απομάκρυνση όλων των αμάχων από την πόλη της Γάζας προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και τους καλεί να μετακινηθούν στην περιοχή νότια της Γάζας.

Στην ανακοίνωή τους οι IDF αναφέρουν: «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ και η πόλη της Γάζας είναι μια περιοχή όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η εκκένωση γίνεται για τη δική σας ασφάλεια. Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν γίνει άλλη ανακοίνωση που θα το επιτρέπει. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ.

» Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας.

» Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε προς το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

» Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί σημαντικά στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους.

ΟΗΕ: Να ακυρωθεί η εντολή

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ισραήλ: Ντροπή η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς, προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, ο ΟΗΕ του κάνει κήρυγμα» πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Χαμάς: Ψευδής προπαγάνδα το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ