Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού συζήτησαν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός ομόλογός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συζήτησαν χθες Παρασκευή μέσω βιντεοκλήσης το «άνευ προηγουμένου» μεταναστευτικό ρεύμα στα σύνορα των δύο χωρών, μια «σπαζοκεφαλιά» για την αμερικανική κυβέρνηση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Αυτή η τηλεφωνική επαφή, διάρκειας άνω των 50 λεπτών, είναι ενδεικτική των όλο και πιο περίπλοκων σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών όσον αφορά το εμπόριο, την παράτυπη και τη νόμιμη μετανάστευση αλλά και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

«Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τη μετανάστευση και τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η μετανάστευση στα σύνορα», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι ο Μπάιντεν θέλει να προτάξει την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον Ομπραδόρ σε αντίθεση, όπως υποστηρίζει, με την προσέγγιση που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ. «Την περασμένη χρονιά εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να ξαναφτιάξουμε τη διμερή μας σχέση», είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την Ψάκι, ο σημερινός «τόνος των συνομιλιών ήταν πολύ εποικοδομητικός». «Δεν ήταν ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν να απειλεί τον Μεξικανό πρόεδρο καθ’ οιονδήποτε τρόπο», διαβεβαίωσε.

Η ήδη περίπλοκη κατάσταση στα σύνορα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο πρόσφατα, με τη δεδηλωμένη πρόθεση του Μπάιντεν να βάλει τέλος στο λεγόμενο «Κεφάλαιο 42», τον κανονισμό που επιτρέπει εδώ και δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας της Covid-19, να απελαύνονται αμέσως οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα. Οι αντίπαλοι του μέτρου αυτού θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται πλέον, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η άρση του θα προκαλούσε ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα. Ακόμη και χωρίς την άρση των περιορισμών, η αμερικανική συνοριοφυλακή συλλαμβάνει κατά μέσο όρο 7.800 μετανάστες καθημερινά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή πενταπλάσιους από τους 1.600 που καταγράφονταν την περίοδο 2014-19, πριν από την πανδημία.

Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Όμως ο Λευκός Οίκος μιλάει για ένα αποτυχημένο μεταναστευτικό σύστημα, που επαφίεται στο Κογκρέσο να το διορθώσει, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι απέτυχε να προστατεύσει τα νότια σύνορα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ