Οι όμηροι της Χαμάς, εφιάλτης για το Ισραήλ

Στο παρελθόν για το Ισραήλ η κατάσταση ομηρίας αμάχων θα ήταν απόλυτη προτεραιότητα. Σήμερα, όμως, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το πρωί του Σαββάτου κατά την οποία άμαχοι Ισραηλινοί δολοφονούνταν εν ψυχρώ, προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Τουλάχιστον 150 όμηροι που απήχθησαν στο νότιο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες στη Γάζα. Ανάμεσά τους είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Στο παρελθόν για το Ισραήλ η κατάσταση ομηρίας αμάχων θα ήταν απόλυτη προτεραιότητα. Σήμερα, όμως, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το πρωί του Σαββάτου κατά την οποία άμαχοι Ισραηλινοί δολοφονούνταν εν ψυχρώ, προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερα ισραηλινά άρματα μάχης και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες συγκεντρώνονται στον νότο της χώρας και τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Εάν η χερσαία εισβολή του Ισραήλ  ξεκινήσει, ποιες είναι άραγε οι πιθανότητες οι 150 όμηροι να επιβιώσουν;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα είτε η πλευρά του Ισραήλ είτε η πλευρά της Χαμάς να υποχωρήσουν σε κάποιον συμβιβασμό.  Ήδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το βράδυ της Τετάρτης υποσχέθηκε την «εξάλειψη της Χαμάς από τον χάρτη».

Πληροφορίες, οι οποίες επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, θέλουν, πιθανώς, την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλα κράτη  να προσπαθούν να διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση μερικών από τους 150 ομήρους. Παρ΄όλα αυτά κανείς δεν επιβεβαιώνει το γεγονός ενώ δεν έχει προκύψει καμία εξέλιξη επί του θέματος.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς την περασμένη Κυριακή εκπρόσωπος της Χαμάς φέρεται να είχε σημειώσει πως η ισλαμιστική οργάνωση θα μπορούσε να αφήσει ελεύθερες τις γυναίκες και τα παιδιά με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τις ισραηλινές φυλακές 36 Παλαιστινιών γυναικών και εφήβων.

Στη συνέχεια όμως η Χαμάς απείλησε πως για κάθε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα θα εκτελούσε και έναν όμηρο. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν έχει κάνει πράξη τις απειλές της ενώ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν τη Γάζα - ένα μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλέον ισοπεδωθεί και καμία συνοικία της δεν έχει πλέον ούτε ρεύμα αλλά ούτε και νερό.

Είναι η πιο δύσκολη υπόθεση ομηρίας που το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία του.

Οι 150 όμηροι οι οποίοι πιστεύεται πως είναι υπό κράτηση στα υπόγεια τούνελ της Γάζας μπορεί να επηρεάζονται από τους βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το BBC πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους εκτελέσουν άμεσα ή όταν, ενδεχομένως, οι ένοπλοι της Χαμάς καταλάβουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν για να τους διασώσουν.

Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει οργανώσει όλες τις πληροφορίες για την ταυτότητα όλων των ομήρων.

Όσοι βρίσκονταν στο ισραηλινό έδαφος έχουν απελευθερωθεί από τον ισραηλινό στρατό και τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Οι ένοπλοι της Χαμάς που τους κρατούσαν εκτελέστηκαν.

Στη Γάζα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού οι ένοπλοι της Χαμάς «παίζουν» στην έδρα τους. Καθεμία από τις υπόγειες σήραγγες μπορεί να αποδειχθεί παγίδα θανάτου για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες μπορεί να λάβουν ακόμη και βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά η Χαμάς έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για ασύμμετρο πόλεμο.

(Mε πληροφορίες από το BBC)

Πηγή: skai.gr