Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια: Πόνος, θλίψη και οργή από τους κατοίκους - Πάνω από 23.000 οι νεκροί

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης συνεχίζει το οδοιπορικό στην πλήρως κατεστραμμένη Αντιόχεια - Νεκροί στους δρόμους, σκηνές παντού και άνθρωποι γεμάτο πόνο να αναζητούν τους ανθρώπους τους κάτω από τα ερείπια με την ελπίδα πως θα τους βρουν ζωντανούς

Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια στην Τουρκία πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Αντιόχεια, Μανώλης Κωστίδης μεταφέρει την απόγνωση και τον πόνο των ανθρώπων που συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς του ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα αλλά και εκείνων που είδαν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν σε λίγα δευτερόλεπτα και τώρα μένουν σε σκηνές. 

Όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, έχουν στήσει σκηνές στους δρόμους και προσπαθούν να συνεχίσουν όπως μπορούν τη ζωή τους ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

«Ευχαριστούμε πολύ τους Έλληνες που σε αυτές τι φυσικές καταστροφές μας βοηθάνε» λέει ένας από τους εθελοντές. Νεόδμητο συγκρότημα 280 κατοικιών στην Αντιόχεια, με διαμερίσματα να πουλιούνται έναντι 150.000 και 200.000 ευρώ δεν άντεξαν τα 7,8 Ρίχτερ και κατέρρευσαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι να παραμένουν θαμμένοι.

Την ίδια ώρα, στο ελληνορθόδοξο χωριό Τοκάτσλι της Αντιόχεια όπου ζουν 200 ελληνορθόδοξοι οι κάτοικοι έχουν στήσει δεκάδες σκηνές και με αυτοσχέδιες σόμπες προσπαθούν να ζεσταθούν.
«Στην Αντιόχεια δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά για αυτό ήρθαμε εδώ για να είμαστε όλοι μαζί» λέει κάτοικος. 

Οργή από τους πολίτες κατά της κυβέρνησης

Η οργή των πολιτών της Τουρκίας ξεχειλίζει, παρά τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα προσφέρει 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους σεισμόπληκτους πολίτες και ενοίκιο για ένα χρόνο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους.

 «Θα προσφέρουμε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους πολίτες μας. Επιπλέον, για τους πολίτες που δεν μένουν σε σκηνές και που δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να μετακομίσουν σε κατοικίες και θα καλύψουμε το ενοίκιο τους», είπε

«Ο μηχανικός, ο αρχιτέκτονας, ο τοπογράφος, ο δήμος θέλω ως λαός να ζητήσουμε λογαριασμό από όλους αυτούς» δήλωσε κάτοικος περιοχής στον Μανώλη Κωστίδη.

Τουλάχιστον 23.000 τα θύματα

Καθώς περνάνε οι ώρες, η λίστα με τους νεκρούς μακραίνει συνεχώς. Τουλάχιστον 20.213 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας και πάνω από 79.700 έχουν τραυματιστεί. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 23.000 την Παρασκευή.

Νωρίτερα, νεκρό εντοπίστηκε και το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν στην Αντιόχεια. Οι Τούρκοι διασώστες που έψαχναν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οποία βρισκόταν το ζευγάρι των Ελλήνων, εντόπισαν αρχικά τη σορό του άνδρα κάτω από τόνους από ερείπια. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και η σορός της άτυχης γυναίκας.

Ωστόσο, οι διασώστες δεν σταματούν τις προσπάθειες καθώς συνεχίζουν να βρίσκουν ακόμα επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον εννιά παιδιά ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανά σε Τουρκία και Συρία ενώ στη Συρία τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών.
 

Πηγή: skai.gr