Κλείσιμο

Ο Τραμπ ενημερώθηκε πως αντιμετωπίζει έρευνα για απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ενημέρωσαν τους δικηγόρους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως είναι προσωπικά στόχος έρευνας για τη διαχείριση απόρρητου υλικού του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας New York Times.

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνήθως ειδοποιεί τους ανθρώπους όταν γίνονται στόχοι έρευνας για να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δικά τους στοιχεία ενώπιον μιας μεγάλης κριτικής επιτροπής. 

Η είδηση ​​πως η νομική ομάδα του Τραμπ ειδοποιήθηκε για αυτή την εξέλιξη, έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου οι δικηγόροι του πρώην αμερικανού προέδρου συναντήθηκαν με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να συζητήσουν την υπόθεση.

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ, ο πρωτοπόρος στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024 , έχει επανειλημμένα περιγράψει τις πολλαπλές έρευνες ως πολιτικά υποκινούμενες.

Ένα ομοσπονδιακό μεγάλο δικαστήριο ερευνά την διατήρηση απόρρητου υλικού από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Μια δεύτερη ποινική έρευνα εξετάζει τις υποτιθέμενες προσπάθειες του Τραμπ και των συμμάχων του να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων στο οίκημα του κ. Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο (Παλμ Μπιτς, Φλόριντα). Περίπου τα 100 ήταν διαβαθμισμένα, μολονότι δικηγόρος του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει υπερασπιστεί το ότι κράτησε τα έγγραφα, διαβεβαιώνοντας πως τα αποχαρακτήρισε όταν κατείχε ακόμα το αξίωμα. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό· οι δικηγόροι του δεν έχουν προβάλει τέτοιον ισχυρισμό.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος νυν ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, αφού δήλωσε αθώος τον περασμένο Απρίλιο για φερόμενη παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των εκλογών του 2016.

Ο Τραμπ παρέδωσε 15 κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, αλλά ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι δεν είχε επιστρέψει όλα τα έγγραφα.

Πηγή: skai.gr