Μεσανατολικό: Σπάνια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα - Συγκρούσεις με Παλαιστίνιους

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε μεγάλη οχηματοπομπή του ισραηλινού στρατού να καταφθάνει στο κέντρο της Ραμάλας και κατόπιν Παλαιστίνιους να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Συγκρούσεις ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια –ιδιαίτερα σπάνιας– εφόδου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε σκοπό σύμφωνα με τον Τσαχάλ να κατεδαφιστεί σπίτι που ανήκε σε δράστη επίθεσης.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε μεγάλη οχηματοπομπή του ισραηλινού στρατού να καταφθάνει στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, και κατόπιν Παλαιστίνιους να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, που αντέδρασαν ρίχνοντας πραγματικά πυρά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα στο πλήθος. Συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ακούγονταν οι σειρήνες ασθενοφόρων στην περιοχή.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, δύο με τραύματα από σφαίρες.

Ο Τσαχάλ ανέφερε πως δυνάμεις του επιχειρούν στη Ραμάλα για να «κατεδαφίσουν την κατοικία του τρομοκράτη που διέπραξε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο».

Οι δύο εκρήξεις που είχαν σημειωθεί τότε είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου καναδοϊσραηλινού έφηβου, και να τραυματιστούν άλλοι 14. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο για πυροδότηση αυτοσχέδιων βομβών τοποθετημένων σε στάσεις λεωφορείων.

«Η κατεδάφιση σπιτιών μαχητών είναι συλλογική τιμωρία (...) έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τις δυνάμεις κατοχής σε βάρος του λαού μας», τόνισε ο Άμπντελ Φάταχ Ντόλα, του κόμματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ χαρακτηρίζει την πολιτική κατεδάφισης σπιτιών φερόμενων ως δραστών επιθέσεων τιμωρητικό και αποτρεπτικό μέτρο.

Η έφοδος έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χάντι Αμρ, ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους, με τον Χουσέιν Αλ Σέιχ, ανώτερο παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει μπει εδώ και καιρό σε περίοδο αιματηρής κλιμάκωσης. Από την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι, 20 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της σύρραξης, με βάση επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ