Ο «πόλεμος» των αγωγών: Το διπλό χτύπημα από τη Ρωσία και οι αλληλοκατηγορίες με ΗΠΑ

Εντείνεται ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας- Δύσης μετά και τη διαρροή φυσικού αερίου που προκλήθηκε στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση από την περασμένη Άνοιξη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ένταση να κλιμακώνεται μετά και τη διαρροή φυσικού αερίου που προκλήθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. 

Η Δύση κατηγορεί ανοιχτά τη Μόσχα για σαμποτάζ χωρίς ωστόσο ακόμα να είναι γνωστά τα αίτια της διαρροής ενώ το Κρεμλίνο από την πλευρά του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί πράγματι κάποιο σαμποτάζ αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς πως από πίσω κρύβεται αμερικανικός δάχτυλος.

Πυρά Μόσχας κατά ΗΠΑ

Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», επισήμανε σήμερα o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram το πρωί της Τρίτης η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Αμεριανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του. Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε.

Η απάντηση από τον Λευκό Οίκο ήρθε λίγο αργότερα διά στόματος της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον. «Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση εδώ και πολύ καιρό και το κάνει ξανά σε αυτήν την περίπτωση», επισήμανε.

Διπλό «χτύπημα» από τη Ρωσία

Το τελευταίο εξάμηνο η Ευρώπη πασχίζει να βρει λύσεις στον ενεργειακό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Ρωσία ως αντίποινα στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη  Δύση λόγω του ουκρανικού πολέμου. Όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της Ρωσίας ήταν διπλό απέναντι στις κυρώσεις. Στόχος της από την μία ήταν να προκαλέσει ένα πληθωριστικό «τσουνάμι» κάτι που έχει καταφέρει καθώς ο πληθωρισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει εκτοξευθεί κι από την άλλη μια αποσταθεροποιημένη Ευρώπη σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο ενεργειακός πόλεμος ξεκίνησε με τη Ρωσία να κλείνει πρώτα τη στρόφιγγα σε Πολωνία, Βουλγαρία τον περασμένο Απρίλιο λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Φινλανδία. Ο πόλεμος εντάθηκε όταν ο Nord Stream έκλεισε αρχές Σεπτέμβρη για λόγους συντήρησης, σύμφωνα με την Gazprom με τον αγωγό όμως να λειτουργεί μόλις με το 20% για να ξανακλείσει και πάλι στη συνέχεια. 

Η διαρροή στους αγωγούς 1 και 2 ανάμεσα σε Δανία και Σουηδία έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει με τις δύο πλευρές να ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά. 

Έρευνες για τα αίτια της διαρροής

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέλαβε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Säpo θα χειριστεί την έρευνα επειδή «υπάρχει η πιθανότητα να σχετίζεται με σοβαρό έγκλημα, το οποίο – τουλάχιστον εν μέρει – μπορεί να στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων της Σουηδίας» και «δεν αποκλείεται η εμπλοκή ξένης δύναμης».

Πηγή: skai.gr