Ο Oύγγρος υπουργός Εξωτερικών στην Μόσχα για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου

Ο Oύγγρος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ και Ντένiς Μαντούροφ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για να συζητήσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το κυβερνών Fidesz, το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, πέραν των ποσοτήτων που ήδη προβλέπονται από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», αναφέρεται σε μήνυμα του Fidesz στο Facebook.

Ο Oύγγρος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ και Ντένiς Μαντούροφ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επίσκεψη γίνεται την επομένη της παρουσίασης από τις Βρυξέλλες του σχεδίου που έχει ως στόχο την μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης του φυσικού αερίου για να αντιμετωπισθεί η μείωση των ρωσικών εξαγωγών και για να προχωρήσει η απεξάρτηση από την Μόσχα.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα, εισάγει από την Ρωσία το 65% του πετρελαίου της και το 80% του φυσικού αερίου της. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Ρωσία.

Η Βουδαπέστη ψήφισε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας, αλλά μπλόκαρε επί εβδομάδες το σχέδιο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για «ατομική βόμβα» για την οικονομία της, πριν εξασφαλίσει εξαίρεση για το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Εκτοτε, δεν χάνει ευκαιρία να προσάπτει στην πολιτική των κυρώσεων την επιδείνωση της κατάστασης της ουγγρικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «πυροβόλησε τους πνεύμονές της», είπε την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τους ηγέτες της Ενωσης να αλλάξουν ρότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ