Ρώσοι στρατιώτες στέλνονται σαν «τροφή» για τα κανόνια των Ουκρανών – Δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν ούτε πολυβόλο!

Όταν ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα πίστευε ότι οι δυνάμεις της θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες. Φαίνεται πως η Ρωσία έχει παρασυρθεί σε μια παρατεταμένη και δαπανηρή σύγκρουση, χωρίς ορατό τέλος, γράφουν οι «Moscow Times»

Οι Ρώσοι στρατιώτες οδηγούνται «κατευθείαν σε μια σακούλα με πτώματα», δήλωσε στρατιωτικός αναλυτής, ενώ ένας στρατιώτης ισχυρίστηκε ότι του δόθηκε εκπαίδευση μόλις πέντε ημερών πριν σταλεί για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. 

Ο στρατιώτης, ο οποίος κατονομάζεται μόνο ως Ιβάν, για να προστατεύσει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύντροφοί του στέλνονταν να πολεμήσουν χωρίς καν να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ένα πολυβόλο, σύμφωνα με τους «Moscow Times».

Πρόκειται για το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης απελπισίας της Ρωσίας να συντρίψει τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας, που έχει αιφνιδιάσει το Κρεμλίνο, με ορισμένες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες του να σκοτώνονται.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα πίστευε ότι οι δυνάμεις της θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες. Φαίνεται πως η Ρωσία έχει παρασυρθεί σε μια παρατεταμένη και δαπανηρή σύγκρουση, χωρίς ορατό τέλος. 

«Μια εβδομάδα εκπαίδευσης δεν είναι τίποτα για έναν στρατιώτη. Είναι ο άμεσος δρόμος προς το νοσοκομείο ή τη σακούλα με τα πτώματα», δήλωσε ο Pavel Luzin, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής στους «Moscow Times».

Ο ιστότοπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι όποιος υπογράφει σύμβαση με τον ρωσικό στρατό πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων. Συνολικά, το πρόγραμμα διαρκεί 240 ώρες και περιλαμβάνει εκπαίδευση επιβίωσης, σκοποβολή, ρίψη χειροβομβίδων και μελέτη στρατιωτικών τακτικών. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι στρατεύσιμοι δεν μπορούν να σταλούν σε μάχη αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες εκπαίδευσης. 

Ο Luzin δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα ίδια πρότυπα θα πρέπει να εφαρμόζονται και σε όσους υπογράφουν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, η παροχή ελάχιστης εκπαίδευσης στους νεοσύλλεκτους φαίνεται να είναι όλο και πιο συνηθισμένη στον ρωσικό στρατό και πιθανότατα θα επιδεινώσει τα προβλήματα της Ρωσίας με την κινητοποίηση, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το ηθικό.

Ρώσοι στρατιώτες

Ο Ιβάν, 31 ετών, ο οποίος τον Απρίλιο υπέγραψε τρίμηνη σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας, περιέγραψε την πενθήμερη εκπαίδευσή του. «Όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για πόλεμο, το εξέλαβα ως προσωπική τραγωδία», δήλωσε ο Ιβάν στους «Moscow Times». «Είπα στον εαυτό μου ότι ήθελα να πάω εκεί και κανείς δεν θα με σταματούσε. Είμαι πατριώτης».  

Μεταφέρθηκε γρήγορα σε μια στρατιωτική βάση στο δυτικό ρωσικό Μπέλγκοροντ και μέσα σε δύο εβδομάδες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. «Μετά από όλες τις ιατρικές εξετάσεις, με ρώτησαν αν ήμουν έτοιμος να πάω στη στρατιωτική βάση», είπε. «Μας εκπαίδευσαν για πέντε ημέρες, περιμέναμε άλλες πέντε ημέρες για την εναλλαγή των δυνάμεων και στη συνέχεια πήγαμε στις θέσεις μας». 

Ο Ιβάν αποκάλυψε ότι εκπαιδεύονταν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, εξασκώντας πολεμικές δεξιότητες, εισβολή σε κτίρια κ.ά. Η εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ίδιο, διέφερε για κάθε στρατιώτη, εστιάζοντας στις διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται για τις συγκεκριμένες θέσεις τους.

«Φυσικά, αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε στην εφημερίδα. «Υπήρχε ένας στρατιώτης στον λόχο μας που δεν ήξερε πώς λειτουργεί ένα πολυβόλο. Έτσι του έμαθα πώς να αποσυναρμολογεί και να συναρμολογεί ένα πολυβόλο. Δεν θα ήθελα να είμαι δίπλα του στη μάχη. Πώς μπορείς να πολεμήσεις έτσι;», πρόσθεσε. Άλλοι στρατιώτες έχουν μοιραστεί παρόμοιες μαρτυρίες. Ένας ανώνυμος στρατιώτης δήλωσε στη ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC τον περασμένο μήνα ότι ήταν σοκαρισμένος από την έλλειψη εκπαίδευσης.

Ένας 24χρονος Ρώσος στρατιώτης, ο Yevgeny Chubarin, σκοτώθηκε στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας μετά από μόλις τέσσερις ημέρες στη στρατιωτική βάση Μπέλγκοροντ. Οι μαρτυρίες δίνουν την εικόνα ενός ρωσικού στρατού που προσπαθεί να ενισχύσει τους αριθμούς του στον αγώνα του να διεισδύσει περαιτέρω στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, συνεχίζουν να κυκλοφορούν αναφορές για χαμηλό ηθικό μεταξύ των δυνάμεων του Πούτιν. 

Ρώσοι στρατιώτες

Οι «Moscow Times« ανέφεραν, επίσης, ότι οι στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν δεν επιτρέπεται από τους διοικητές τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δέχονται απειλές και εκφοβισμούς για να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης. Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι στρατιώτες της 11ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης της ρωσικής φρουράς υπέβαλαν την παραίτησή τους νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά το αίτημά τους συνάντησε αντίσταση.

Ο Vladimir Budaev, συνιδρυτής μιας αντιπολεμικής οργάνωσης, δήλωσε ότι 78 μαχητές της ταξιαρχίας υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ωστόσο, μετά την παρέμβαση στρατιωτικών αξιωματούχων με τακτικές εκφοβισμού, ο αριθμός αυτός μειώθηκε. Η μητέρα ενός από τους στρατιώτες αποκάλυψε ότι αφού αρνήθηκαν να δεχτούν τις παραιτήσεις, οι διοικητές της ταξιαρχίας έστειλαν ορισμένους από τους άνδρες σε ειδικό κέντρο κράτησης στην πόλη Λουχάνσκ.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει ισοπεδώσει πόλεις, ιδίως στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν φθάσει περίπου τους 15.000 νεκρούς και ίσως 45.000 τραυματίες, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τους Ρώσους νεκρούς πάνω από 30.000.
 

Πηγή: skai.gr