Κλείσιμο

Τους πέντε στόχους του για το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ

Ο 60χρονος πολιτικός, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ανέπτυξε τις προτεραιότητές του σε περίπτωση εκλογικής νίκης με ομιλία στο Μάντσεστερ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σερ Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε πως «θα δώσει πίσω στη Βρετανία το μέλλον της» με μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο η οποία θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες εθνικές «αποστολές».

Ο 60χρονος πολιτικός, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ανέπτυξε τις προτεραιότητές του σε περίπτωση εκλογικής νίκης με ομιλία στο Μάντσεστερ.

Έθεσε πέντε βασικές «αποστολές» που θα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών για τις εκλογές που αναμένονται στα τέλη του 2024. Αυτές αφορούν την οικονομία, την υγεία, την εγκληματικότητα, την κοινωνική ισότητα και την πράσινη ενέργεια.

Οι πέντε στόχοι είναι:

Να δημιουργηθεί η υψηλότερη συνεχής οικονομική ανάπτυξη στο G7 έως το τέλος της πρώτης (πενταετούς) θητείας της κυβέρνησής του
Να χτιστεί ένα NHS, δηλαδή το σύστημα δημόσιας υγείας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέλλοντος 
Να γίνουν πιο ασφαλείς οι δρόμοι της Βρετανίας, δηλαδή μείωση της εγκληματικότητας και αναδιάρθωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης 
Να καταργηθούν τα εμπόδια στην παροχή ευκαιριών στους πολίτες σε κάθε στάδιο, δηλαδή μία πιο ισότιμη κοινωνία χωρίς διακρίσεις μέσω και της αναβάθμισης της εκπαίδευσης 
Να καταστεί η Βρετανία μία «υπερδύναμη» παραγωγής καθαρής ενέργειας με απολύτως μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροδότηση της χώρας έως το 2030.

Ο σερ Κιρ επιτέθηκε στους Συντηρητικούς λέγοντας ότι επί 13 χρόνια κυβερνούν «με τσιρότα» που διαιωνίζουν τα προβλήματα της χώρας.

Πάντως ο κ. Στάρμερ δέχθηκε κριτική από την πιο αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος διότι μοιάζει να έχει εγκαταλείψει προηγούμενη δέσμευσή του για κρατικοποίηση εταιρειών παραγωγής ενέργειας, εταιρειών διαχείρισης ύδατος και των σιδηροδρόμων.

Όπως είπε αυτή τη φορά, δεν τον νοιάζει αν οι επενδύσεις και η εξειδίκευση σε κάθε τομέα προέρχεται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. «Απλά θέλω να γίνει η δουλειά», σημείωσε.

Στην πρώτη βαρυσήμαντη ομιλία του ως πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ των Συντηρητικών είχε επίσης εκθέσει τους πέντε κεντρικούς του στόχους: την οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό κατά το τρέχον έτος, τη διασφάλιση μειούμενης πορείας του δημοσίου χρέους, τη μείωση του χρόνου αναμονής στο NHS και τη νομοθέτηση για τερματισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη.

Πηγή: skai.gr