Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα μας στον πόλεμο, σε αυτήν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, βλέπουν τη γέφυρα ειρήνης που έχουμε οικοδομήσει με ένα σφίξιμο στην καρδιά».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Κυριακή, Ερντογάν και Πούτιν είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα τρεις γύροι συναντήσεων μεταξύ διπλωματών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και μια σειρά από διαδικτυακές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ