Κλείσιμο

«Να είσαι νερό, φίλε μου»: O Μπρους Λι πιθανότατα απεβίωσε από υπερκατανάλωση… νερού

Ο Μπρους Λι έκανε διάσημη τη ρήση «"Να είσαι νερό φίλε μου", αλλά το υπερβολικό νερό φαίνεται να τον σκότωσε τελικά», υποστηρίζουν ερευνητές.

Πολλοί πιθανολογούσαν ότι ο Κινέζος αστέρας των ταινιών δράσης Μπρους Λι πέθανε το 1973 λόγω υπερκατανάλωσης κάποιας ουσίας, ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, πιθανότατα απλώς πέθανε εξαιτίας της υπερκατανάλωσης… νερού!

Ο θρυλικός εξπέρ των πολεμικών τεχνών πέθανε στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Ιουλίου 1973, σε ηλικία μόλις 32 ετών από εγκεφαλικό οίδημα – και ομάδα γιατρών λέει τώρα ότι το νερό είναι η αιτία.

«Πιστεύουμε ότι η αδυναμία του νεφρού να εκκρίνει το πλεόνασμα νερού σκότωσε τον Μπρους Λι», γράφουν οι ερευνητές στο επερχόμενο τεύχος του Clinical Kidney Journal. «Είναι τραγική ειρωνεία, ο Λι έκανε διάσημη τη ρήση "Να είσαι νερό, φίλε μου" – αλλά το υπερβολικό νερό φαίνεται να τον σκότωσε τελικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Τη δεκαετία του ’70 οι γιατροί πίστευαν ότι το εγκεφαλικό οίδημα οφειλόταν σε ένα παυσίπονο, αλλά σχεδόν μισό αιώνα μετά το θάνατο του εμβληματικού πρωταγωνιστή του «Enter the Dragon», η έρευνα δείχνει ότι πιθανότατα πέθανε από υπονατριαιμία - χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα, η οποία μπορεί να προκληθεί από πολύ νερό ή υγρό στο σώμα, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Τα ευρήματα των ερευνητών απέχουν πολύ από τη συνωμοσιολογικά σενάρια για το θάνατο του Μπρους Λι, όπως ότι δολοφονήθηκε από γκάνγκστερ, δηλητηριάστηκε από έναν ζηλιάρη εραστή, ή ακόμα ότι ήταν θύμα κατάρας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπήρχαν πολλές παράμετροι κινδύνου για να υποστεί ο Λι υπονατριαιμία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης υγρών, καθώς υπήρχαν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δίψα - όπως η χρήση μαριχουάνας, αλλά και παράγοντες που εξασθενούσαν την ικανότητα των νεφρών να εκκρίνουν νερό - όπως η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλκοόλ και προηγούμενο ιστορικό νεφρικής βλάβης.

Η σύζυγος του Λι, Λίντα, ανέφερε δε κάποτε, ότι η διατροφή του ηθοποιού βασιζόταν σε «χυμούς καρότου και μήλου». Ο Μάθιου Πόλυ, συγγραφέας του βιβλίου του 2018 «Bruce Lee: A Life», έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην μεγάλες ποσότητες πρόσληψης νερού του Λι κατά τη διάρκεια της μοιραίας ημέρας του θανάτου του. 

«Νομίζω ότι ήπιαμε λίγο νερό… (…) Μετά από μερικές γουλιές φαινόταν να ζαλίζεται λίγο… Όταν άρχιζε να λιποθυμάει, ο Μπρους παραπονέθηκε για πονοκέφαλο», έγραψε ο Πόλι στο βιβλίο.
 

Πηγή: nypost.com
TAGS: νερό