Κλείσιμο

Δεν... τετραγώνισαν τον κύκλο: Ερευνητές εξηγούν γιατί πρόβατα στην Κίνα έκαναν κύκλους, κι η εξήγηση είναι πεζή

Την περασμένη εβδομάδα το βίντεο με το απόκοσμο θέαμα με τα πρόβατα να κάνουν κύκλους σαν υπνωτισμένα είχε γίνει viral, και είχε δώσει λαβή για σωρεία θεωριών

Λύθηκε τελικά, κατά τα φαινόμενα, το μυστήριο με το κοπάδι από πρόβατα σε αγρόκτημα στην Κίνα που έκαναν αδιάκοπα κύκλους επί 12 συνεχόμενες ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα το βίντεο από κάμερα ασφαλείας με το απόκοσμο θέαμα με τα πρόβατα να κάνουν κύκλους σαν υπνωτισμένα είχε γίνει viral, και είχε δώσει λαβή για σωρεία θεωριών τύπου X-Files, ακόμα και το... τέλος του κόσμου! 

Ερευνητές όμως δίνουν την εξήγηση, χωρίς να... τετραγωνίζουν τον κύκλο, καθώς είναι πεζή και δεν έχει κανένα μεταφυσικό στοιχείο. 

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα βρίσκονταν στο συγκεκριμένο μαντρί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στερεοτυπική συμπεριφορά, με επαναλαμβανόμενους κύκλους λόγω στρες επειδή είναι περιορισμένα», δήλωσε στο Newsweek ο Ματ Μπελ, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury στη Βρετανία. «Ξεκινούν κάποια και τότε στον κύκλο μπαίνουν και τα άλλα πρόβατα, καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια, και ενώνονται με τους "φίλους" τους».

«Η κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχείται από τη λογική της αγέλης, η οποία ελέγχει τις κινήσεις των ζώων και τα προστατεύει από τα αρπακτικά, παρακινώντας τα να ξεφύγουν από τον κίνδυνο ως ομάδα», αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο κτηνιατρικής Merck.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Κίνα