Νορβηγία: Ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια – Νορβηγός ιρανικής καταγωγής ο ύποπτος

«Το μακελειό έξω από την London Pub στο Όσλο αυτή τη νύχτα είναι μια τρομερή και βαθειά σοκαριστική επίθεση κατά αθώων», έγραψε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρ

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση με πυρά που διαπράχθηκε στη διάρκεια της νύχτας μπροστά από νυχτερινά κέντρα στο κέντρο του Όσλο, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 21, δέκα από τους οποίους σοβαρά.

«Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Ο ύποπτος που συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος) έξω από δύο νυχτερινά κέντρα, το ένα εκ των οποίων ήταν γκέι κλαμπ, στο κέντρο του Όσλο, είναι ένας 42χρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής, διευκρίνισε αξιωματούχος της αστυνομίας της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, που είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας, Κρίστιαν Άτλο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είναι ύποπτος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατική ενέργεια», σημείωσε ο Άτλο.

Η τελευταία κατηγορία συσχετίζεται με «τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, τον αριθμό των σκηνών του εγκλήματος (...) και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι είχε την πρόθεση να σπείρει τον τρόμο», συνέχισε.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο είδος των στόχων του, που ήταν νυχτερινά κέντρα και ιδιαιτέρως το ένα, η London Pub, που είναι γκέι κλαμπ.

Ο ύποπτος είχε επίσης απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως το ότι έφερε μαχαίρι ή ακόμη είχε καταδικαστεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ακυρώθηκε η Oslo Pride 

Η παρέλαση υπερηφάνειας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που προβλεπόταν να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Όσλο ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας μετά την επίθεση αυτή, κατά δύο νυχτερινών κέντρων το ένα εκ των οποίων ήταν γκέι κλαμπ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της.

Έπειτα από «σαφείς» συστάσεις της αστυνομίας, «όλες οι εκδηλώσεις που συνδέονται με την Oslo Pride ακυρώνονται», αναφέρουν οι διοργανωτές της σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο Facebook.

Η επίθεση

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος) έξω από την παμπ Per på hjørnet, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άνθρωποι, και στη συνέχεια μπροστά από το παρακείμενο γκέι κλαμπ London Pub, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτο κόσμο τη ζεστή αυτή νύχτα του καλοκαιριού.

«Απ'όσα μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια σε αυτό το στάδιο, ήταν ένα μόνο άτομο» που άνοιξε πυρ και «αυτό βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τόρε Μπάρσταντ σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει.

Ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν στην πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων άλλων περιστατικών.

Ο ύποπτος συνελήφθη στη 01:19 (02:19 ώρα Ελλάδος), πέντε λεπτά μετά τις πρώτες ειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό NRK, ήταν γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες και διεξάγεται έρευνα στο σπίτι του.

Σε βίντεο που ελήφθη από κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang (VG), φαίνονται τρεις αστυνομικοί να θέτουν υπό έλεγχο έναν άνδρα, που βρίσκεται πλέον στο έδαφος.

Πολίτες βοήθησαν στην σύλληψη του υπόπτου, όπως και στην παροχή πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία χαιρέτισε «μια ηρωϊκή συμβολή».

Δύο όπλα κατασχέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος: ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο, τα οποία ο αξιωματούχος της αστυνομίας Άτλο περιέγραψε ως «παλιά».

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε και αυτός στον VG ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα αυτόματο όπλο και έκανε λόγο για "σκηνικό πολέμου".

«Υπήρχαν πολλοί τραυματίες πεσμένοι στο έδαφος, που είχαν τραύματα στο κεφάλι», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του NRK που βρέθηκε στο σημείο την ώρα της επίθεσης, ο καταγγελλόμενος ως δράστης έφτασε εκεί με μια τσάντα από όπου έβγαλε ένα όπλο με το οποίο πυροβόλησε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες μια τσάντα εξακολουθούσε να βρίσκεται στο έδαφος εκεί όπου σημειώθηκε η επίθεση και ασχολούνταν με αυτή ειδικοί της αστυνομίας.

Η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται κοντά στο δικαστικό μέγαρο, αποκλείστηκε από την αστυνομία.

«Έδειχνε πολύ αποφασισμένος»

«Το μακελειό έξω από την London Pub στο Όσλο αυτή τη νύχτα είναι μια τρομερή και βαθειά σοκαριστική επίθεση κατά αθώων», αντέδρασε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους λόγους αυτής της τρομερής πράξης, αλλά λέω στους ομοφυλόφιλους που τώρα φοβούνται και πενθούν ότι είμαστε όλοι μαζί σας», έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο δράστης «έδειχνε πολύ αποφασισμένος όσον αφορά το πού στόχευε», διηγήθηκε στην VG μια αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

Η Νορβηγία, μια εν γένει ήρεμη χώρα, είχε συγκλονιστεί από πολυαίμακτη επίθεση στις 22 Ιουλίου του 2011.

Εκείνη την ημέρα ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως κατά αυτών που μετείχαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ