«Καμπανάκι» για παγκόσμια κρίση λιμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ζητεί από την ομάδα των G7 να αναλάβουν δράση.

Η Ομάδα των Επτά (G7) πλούσιων χωρών θα πρέπει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για να συμβάλει να αντιμετωπιστεί μια κρίση λιμού στον κόσμο που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ στη Γερμανία.

Τριήμερη σύνοδος κορυφής της G7 αρχίζει αύριο, Κυριακή, στην Βαυαρία στη Γερμανία ενώ πρόσφατα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει "μια άνευ προηγουμένου κρίση λιμού" καθώς οι τιμές βασικών προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη.

"Η πείνα μπορεί να αποσταθεροποιήσει χώρες και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την ειρήνη και την ασφάλεια", δήλωσε ο διευθυντής στη Γερμανία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Μάρτιν Φρικ στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND, επισημαίνοντας ότι ο τρέχων πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων που ξεπερνά το 25% σε 36 χώρες συνιστά "ωρολογιακή βόμβα".

Ο Φρικ επανέλαβε επίσης ότι το WFP δεν αναμένεται μάλλον να λάβει περισσότερα από τα μισά κονδύλια ύψους 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται φέτος και ότι ως εκ τούτου χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Η επισιτιστική ασφάλεια αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών της G7 κατά την σύνοδό τους στη Γερμανία, μετά την καθιέρωση από την προεδρία της τον Μάιο μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πείνας.

"Πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί πλέον να επιλυθεί με τσιρότα, αλλά ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει", σημείωσε ο Φρικ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ