Το σκέφτεται η Ρωσία αν θα προχωρήσει σε επισκευή των ζημιών στους αγωγούς Nord Stream

Σουηδοί ερευνητές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι εντόπισαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπήρξε δολιοφθορά.

Η Ρωσία θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση για το εύρος των ζημιών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε οποιαδήποτε επισκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σουηδοί ερευνητές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι εντόπισαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπήρξε δολιοφθορά.

«Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ίχνη εκρηκτικών σε πολλά ξένα αντικείμενα που εντοπίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο του συμβάντος που πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στη Βαλτική Θάλασσα, έγιναν εκτεταμένες κατασχέσεις αντικειμένων και η περιοχή έχει καταγραφεί προσεκτικά.

» Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τώρα δείχνουν ίχνη εκρηκτικών υλών σε αρκετά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν. Προηγμένες εργασίες ανάλυσης συνεχίζονται για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το περιστατικό» δήλωσε Σουηδός εισαγγελέας.

Αυτά τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει δολιοφθορά, δήλωσαν.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream είχαν φέρει στο στόχαστρο το Κρεμλίνο, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε τη Δύση.

Τόσο ο αγωγός Nord Stream I όσο και ο 2, που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, υπέστησαν ζημιές στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε δηλώσει ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σουηδίας και της Δανίας.

Οι αγωγοί έσπασαν, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες αερίου μεθανίου στον αέρα.

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο επiσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Πεσκόφ να εξηγεί ότι σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση για τη συνομιλία και να μην αναφέρεται σε άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να αναβιώσουν και ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν σημαντική για να αποτραπεί η «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση στο πεδίο.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, δεν υπάρχουν συνομιλίες για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Μέχρι στιγμής δεν γίνονται συζητήσεις για μια συνάντηση κορυφής (…) προς το παρόν», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: skai.gr