Nord Stream: «Διακεκριμένο σαμποτάζ» δείχνουν οι πρώτες επιθεωρήσεις από τις σουηδικές αρχές

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν» επισημαίνει ο ειδικός εισαγγελέας

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις υλικών που θα εξετασθούν».

Η Σουηδία, η οποία είχε αποκλείσει μία θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς.

Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.

Από την σουηδική πλευρά, η υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε την διεύθυνση της έρευνας σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες σουηδικές υπηρεσίες.

Τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι διαρροές στον Nord Stream 1 σταμάτησαν την Δευτέρα, ενώ μικρή διαρροή στον Nord Stream 2 συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την σουηδική ακτοφυλακή.

Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αποκλείεται από την έρευνα για τις διαρροές αερίου με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα να χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «αδιανόητη». 

Πηγή: skai.gr