Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα αρχής».

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αψηφήσει τη διορία που είχε θέσει η επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας για την παράδοση όλων των μηνυμάτων και σημειώσεων του τότε Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η λαίδη Χάλετ είχε αξιώσει από το αρμόδιο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου την επίδοση των μηνυμάτων εν τω συνόλω τους και δίχως διαγραμμένα αποσπάσματα έως το απόγευμα της Πέμπτης, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα διέπραττε ποινικό αδίκημα.

Το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου γνωστοποίησε στη βαρόνη Χάλετ ότι «με λύπη» ζητά τη διενέργεια νομικής έρευνας για την ορθότητα του αιτήματός της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα αρχής».

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι αν παραδίδονταν όλα τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει τους κρίσιμους εκείνους μήνες ο Μπόρις Τζόνσον, τότε θα υπονομευόταν η ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Πάντως την Τετάρτη εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι τα μηνύματα παραδόθηκαν από την πλευρά του στο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου και ότι ζητούσε την επίδοσή τους στη λαίδη Χάλετ.