Νεότερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πραγματική επίδραση εμβολίων κατά κορωνοϊού στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά 75% μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης και θανάτου από κορωνοϊό η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από μελέτη της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE).

Η μελέτη έγινε σε δείγμα περίπου 150 χιλιάδων πολιτών άνω των 70 ετών.

Η μείωση της συμπτωματικής ασθένειας μετά από μια δόση του εμβολίου της Pfizer βρέθηκε ότι είναι της τάξης του 57% μετά από τρεις εβδομάδες, ποσοστό που ανεβαίνει σε τουλάχιστον 85% μετά από τη δεύτερη δόση.

Η επικεφαλής εμβολιασμών της PHE Δρ Μαίρη Ράμσεϊ σχολίασε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech αποτρέπει τη λοίμωξη και παράλληλα προστατεύει φορείς από τη νοσηλεία και το θάνατο».

Χωριστή μελέτη της ίδιας υπηρεσίας, σε δείγμα περίπου 24 χιλιάδων μελών υγειονομικού προσωπικού κάτω των 65 ετών, κατέληξε στο πόρισμα ότι η μία δόση παρέχει τουλάχιστον 70% προστασία έναντι ακόμα και της ήπιας ασθένειας μετά από 21 ημέρες, με τη δεύτερη δόση να αυξάνει την προστασία σε 85% επτά ημέρες μετά από τον εμβολιασμό.

Αυτό ερμηνεύεται ως αποτελεσματικότητα του εμβολίου και έναντι της μετάδοσης του ιού.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca, που άρχισε να χορηγείται έναν μήνα μετά από εκείνο της Pfizer, δεν ήταν ακόμα επαρκή για να εξαχθούν συγκεκριμένα ποσοστά παρεχόμενης προστασίας, αν και ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έκανε λόγο για «υψηλό επίπεδο» προστασίας και από αυτό το σκεύασμα.

Είχε προηγηθεί μελέτη από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Σκωτίας μετά από 1,14 εκ. εμβολιασμούς με την πρώτη δόση στη χώρα, σύμφωνα με την οποία τέσσερις εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό το εμβόλιο της Pfizer μείωνε την πιθανότητα νοσηλείας κατά 85% και της AstraZeneca κατά 94%.

Με βάση τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία, πλέον την πρώτη δόση ενός εκ των δύο εμβολίων έχουν κάνει 17,7 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες πολίτες.

Τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ήταν 10.641 και οι θάνατοι 178.

Συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών που πλέον είναι 18.462.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ