Νέος υπ. Άμυνας Τουρκίας: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα

Το κρυφό χαρτί του Ερντογάν, ο επί 13 χρόνια στις μυστικές υπηρεσίες, Χακάν Φιντάν, αναλαμβάνει το υπουργείο εξωτερικών

Ο Χουλουσί Ακάρ παρέδωσε το υπουργείο Άμυνας στον Γιασάρ Γκιουλέρ σε μια ακόμη αλλαγή που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σε νευραλγικά υπουργεία μετά την επανεκλογή του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα», ενώ ο απερχόμενος Ακάρ από την πλευρά του σημείωσε ότι «Προστατέψαμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο».

Αναλυτικά ο Χουλουσί Ακάρ είπε: Στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο και στην Κύπρο προστατέψαμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας και θα συνεχίσομε να τα προστατεύουμε, δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο. Δεν επιτρέψαμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ από την πλευρά του σημείωσε: Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στα εδάφη της πατρίδας μας όπως και στη Γαλάζια Πατρίδα και στην  πατρίδα των αιθέρων μας. Να είστε σίγουροι πως θα εργαστούμε ασταμάτητα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της χώρας μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

CNN Turk: Ο αφέντης των μυστικών έγινε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας 

Εν τω μεταξύ, το κρυφό χαρτί του Ερντογάν, ο επί 13 χρόνια στις μυστικές υπηρεσίες, Χακάν Φιντάν, αναλαμβάνει το υπουργείο εξωτερικών. Θεωρείται πολύ έμπειρος και ικανός, με σπουδές στη Γερμανία.  Οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Φιντάν είναι ο υποστηρικτής της Γαλάζιας Πατρίδας και ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης χθες τον αγκάλιασε σφιχτά καθώς ο Φιντάν τους βοήθησε.

Ο Οζάι Σσεντίρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet αναφέρει στην ανάλυσή του:

Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει το εξής: το τουρκικό κράτος στη Γαλάζια Πατρίδα και στο Αιγαίο δεν ασκεί πολιτική σύμφωνα με τα πρόσωπα. Ασκεί πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντα της, οι υπουργοί αλλάζουν αλλά ο οδικός χάρτης παραμένει ο ίδιος. Στη χθεσινή τελετή υπήρχε μια λεπτομέρεια πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης αγκάλιασε τον Χακάν Φιντάν, τον κρατούσε από τον λαιμό. Είναι σημαντικό καθώς εμείς τη θέση μας για τη Γαλάζια Πατρίδα, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου την ξεκινάμε από τη Λιβύη. Πήγαμε στη Λιβύη, ο Χαφτάρ ήταν έτοιμος να  ανατρέψει την κυβέρνηση που είχε συμφωνήσει με την Τουρκία,  το ανατρέψαμε αυτό, επιδείξαμε στρατιωτική επιτυχία, παρά τη ρωσική Wagner της Ρωσίας και απομακρύναμε τον Χαφτάρ. Έτσι έρχεται ο  πρωθυπουργός της Λιβύης και αγκαλιάζει σφιχτά τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Διότι η Τουρκία υπερασπίστηκε και τα συμφέροντα της Λιβύης αλλά και της Τουρκίας.

Hurriyet: Με τη ματιά του Δημήτρη

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται στην επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία, όπου είχε επαφές με τον Καλίν και τον Φιντάν μαζί με τον έλληνα ΥΠΕΞ Βασίλη Κασκαρέλη. Οι επαφές του Αβραμόπουλου στην Άγκυρα, έγιναν πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα που είχε τίτλο: Με τη ματιά του Δημήτρη.

Πηγή: skai.gr