Κλείσιμο

Απίστευτη πρόκληση: Νεοναζί διοργάνωσαν μυστική συναυλία με τίτλο «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» – Βίντεο

Για να αποφευχθούν τυχόν αναποδιές με τις αρχές, η τοποθεσία κρατήθηκε μυστική μέχρι και μία ημέρα πριν από την εκδήλωση

Στις 29 Οκτωβρίου, ένας 33χρονος δικηγόρος από την πόλη Μοντερέι του Μεξικού, ταξίδεψε περισσότερα από 500 μίλια για να παρακολουθήσει μια συναυλία στο Μεξικό. Είχε αγοράσει το εισιτήριό του, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν.  

Αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο γεγονός. Ήταν ένα γεγονός που ταίριαζε με τη νεοφασιστική ιδεολογία του. Το «El Imperio Contraataca» («Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»), μια παράνομη συναυλία με πέντε συγκροτήματα -δύο από την Ισπανία, τρία από το Μεξικό- συγκέντρωσε περισσότερα από 300 άτομα, όπου φώναζαν συνθήματα μίσους και εξυμνούσαν τον Χίτλερ. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ακροδεξιές ομάδες διοργανώνουν μια τέτοια εκδήλωση στο Μεξικό, ήταν, ίσως, η εκδήλωση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι στιγμής.

Για να αποφευχθούν τυχόν αναποδιές με τις αρχές, η τοποθεσία κρατήθηκε μυστική μέχρι και μία ημέρα πριν από την εκδήλωση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να περάσουν από αυστηρό έλεγχο για να εισέλθουν στον χώρο. Εκατοντάδες άνδρες (κυρίως με ξυρισμένα κεφάλια) και λιγότερες από 20 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στα 90 τετραγωνικά μέτρα του Salón Pentatlón, μιας αίθουσας εκδηλώσεων στη γειτονιά Santa María la Ribera.

Δεκάδες άνδρες με κόκκινα μπλουζάκια, που είχαν στην πλάτη τους τη λέξη «ασφάλεια», περιπολούσαν στην αίθουσα, παρακολουθώντας κάθε μέλος του κοινού. Παρόλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες γνώριζαν ο ένας τον άλλον, η παρουσία ενός «ξένου», τον καθιστούσε αμέσως «αντιφασίστα», όπως γράφει η «El Pais». 

Σύμφωνα με τους νεοναζί, αναγκάζονται να συγκεντρώνονται σε συνθήκες παρανομίας, καθώς και αυτοί διώκονται. «Αν είμαστε 300 εδώ μέσα, έξω μπορεί εύκολα να υπάρχουν 1.000 αντιφασίστες που μας θέλουν νεκρούς. Έρχονται για να διαλύσουν τις εκδηλώσεις μας, μας πετάνε βόμβες μολότοφ και αν είμαστε μόνοι μας στον δρόμο και πέσουμε πάνω σε μια μικρή ομάδα τους, δεν θα διστάσουν να μας πλακώσουν στο ξύλο. Όπως ακριβώς ξέρουμε ποιοι είναι, έτσι και αυτοί μας παρακολουθούν», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «El Pais». 

Ο ναζιστικός χαιρετισμός, συνοδευόμενος από τις φωνές «Sieg Heil» (Ζήτω η Νίκη), ήταν εμφανής όσο προχωρούσε η νύχτα. Δεκάδες μέλη του κοινού φώναζαν τα λόγια ανάμεσα στα τραγούδια και ορισμένοι από τους μουσικούς έκαναν τη χειρονομία με το υψωμένο χέρι. Καθώς η θερμοκρασία στην αίθουσα ανέβαινε, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να βγάζουν τα μπουφάν τους, αποκαλύπτοντας κάθε είδους τατουάζ στον λαιμό και τα χέρια τους: σβάστικες, γερμανικές φράσεις και περιστασιακά το πορτρέτο του Αδόλφου Χίτλερ.

Η συναυλία διοργανώθηκε από μια εταιρεία με την ονομασία Desperados División. Καθένας από τους ανθρώπους που πλήρωσαν περίπου 80 δολάρια για ένα εισιτήριο ήρθε σε επαφή μέσω WhatsApp και εγγράφηκε σε μια λίστα πρόσβασης. Την ημέρα πριν από την εκδήλωση, έλαβαν λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και έναν κωδικό QR. Αρχικά, περίμεναν περίπου 150 άτομα, αλλά η μεγάλη ζήτηση έκανε την Desperados División να αναζητήσει έναν χώρο, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον διπλάσιο αριθμό. 

Το Μεξικό φιλοξενεί σχεδόν 60.000 Εβραίους και ενώ δεν υπάρχουν συστηματικές επιθέσεις εναντίον τους, η πιο πρόσφατη εθνική έρευνα σχετικά με τις διακρίσεις ανέδειξε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ως τον δεύτερο πιο κοινό λόγο για προσβολές, μετά την εξωτερική εμφάνιση. Η εβραϊκή κοινότητα δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μια γενικευμένη τάση, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε επαγρύπνηση. 

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία διαδόθηκαν με απόλυτη μυστικότητα μεταξύ ομάδων και σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα που ανήκουν σε μέλη της ακροδεξιάς. Δεν υπήρξε καμία διαφήμιση στα ΜΜΕ ή σε ιστοσελίδες, που προωθούσαν μουσικές εκδηλώσεις. Το διαφημιστικό φυλλάδιο μοιράστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιέλθει στην αντίληψη μόνο όσων έχουν προτίμηση στον νεοναζισμό. 

Πηγή: skai.gr