Κλείσιμο

Νέοι κανόνες επιταχύνουν την έγκριση υποδομών ενέργειας στη Βρετανία

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά από την αποκάλυψη της πρόθεσης της πιθανότερης επόμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας να εγκρίνει δεκάδες νέες άδειες γεώτρησης στη Βόρεια Θάλασσα.

του Θανάση Γκαβού

Μια σειρά νέων κανόνων που επισπεύδουν την έγκριση μεγάλων έργων υποδομής παρουσίασε στη Βρετανία ο Υπουργός Αναβάθμισης της απερχόμενης κυβέρνησης Τζόνσον Γκρεγκ Κλαρκ.

Βασική επιδίωξη των αλλαγών είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς θεωρητικά θα είναι πιο γρήγορη πλέον η διαδικασία έγκρισης σχεδίων για τη λειτουργία νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά από την αποκάλυψη της πρόθεσης της πιθανότερης επόμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας να εγκρίνει δεκάδες νέες άδειες γεώτρησης στη Βόρεια Θάλασσα για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Κλαρκ δήλωσε πως οι αλλαγές στη διαδικασία «θα συμβάλουν στην παράδοση νέων υποδομών πιο γρήγορα... ιδίως σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που τα πράγματα χρειάζεται να γίνονται ταχύτερα, ώστε να μην αυξάνονται τα κόστη».

Οι αλλαγές στην έγκριση έργων υποδομών θα οριστικοποιηθούν ως τροπολογίες σε σχετικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα αναφορικά με το πόσο σύντομα θα προχωρήσουν τα σχέδια για επαναλειτουργία της μεγαλύτερης εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εγκατάσταση της εταιρείας ενέργειας Centrica με την ονομασία Rough βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Βόρειας Θάλασσας και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση φυσικού αερίου από το 2017.

Πλέον έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για επανέναρξη λειτουργίας, αλλά εκκρεμεί η διευθέτηση μεταξύ της Centrica και της κυβέρνησης για το ύψος της κρατικής οικονομικής συμβολής στην εκ νέου ενεργοποίηση της δεξαμενής.

Η δεξαμενή χωράει ποσότητα φυσικού αερίου ικανή να καλύψει τις χειμερινές ανάγκες της χώρας για περίπου 10 ημέρες.

Εξάλλου, πιθανώς την Πέμπτη, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει ομιλία περί των σχεδίων για κατασκευή περισσότερων μονάδων πυρηνικής ενέργειας επί βρετανικού εδάφους και περί ενεργειακής ασφάλειας γενικότερα.

Ο κ. Τζόνσον θέλει την έγκριση κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Sizewell C πριν αποχωρήσει από την εξουσία την άλλη εβδομάδα. Η μονάδα στο Σάφολκ, κόστους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων λιρών, θα είναι μόλις ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός στη χώρα εδώ και μία γενιά, μετά από το Hinckley Point C που κατασκευάζεται στο Σόμερσετ.

Αμφότερες οι πυρηνικές μονάδες θα είναι εγχείρημα της κρατικής γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF.

Πηγή: skai.gr