Ακτοφυλακή ΗΠΑ: Νεκροί και οι 5 επιβάτες του Titan - Καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του σκάφους

Ο ουραίος κώνος του υποβρυχίου του Titan εντοπίστηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού - Οι επιβάτες μπορεί να μην βρεθούν ποτέ

Tην προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας του υποβρυχίου Titan Ocean Gate ότι και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου χάθηκαν στον Ατλαντικό επιβεβαίωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. 

Την ενημέρωση έκανε ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο αντιναύαρχος Τζον Μάουτζερ, κάνοντας λόγο για «καταστροφική εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους. 

O αντιναύαρχος έκανε την αναφορά αυτή, αφού ρωτήθηκε για τις προοπτικές ανάκτησης των σορών του πληρώματος του Τιτάνα.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω, και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιβάτες πιθανότατα δεν θα βρεθούν ποτέ. Αποσαφήνισε πάντως ότι τα σόναρ δεν κατέγραψαν ηχητικό ίχνος της καταστροφικής κατάρρευσης η οποία πιστεύεται ότι σκότωσε τους επιβάτες του υποβρυχίου.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ερευνούμε την περιοχή εκεί , αλλά δεν έχω απάντηση για προοπτικές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, το ρομποτικό σκάφος από το πλοίο Horizon Arctic ανακάλυψε τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου του Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού, περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Τα συντρίμμια είναι «συνεπή με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης», εξήγησε. 

«Μετά από αυτή την εξακρίβωση, ειδοποιήσαμε αμέσως τις οικογένειες εκ μέρους της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες».

«To κύμα υποστήριξης σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση έρευνας ήταν ισχυρή και εκτιμήθηκε εξαιρετικά. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση, και ευχαριστούμε όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό για τον ρόλο τους στην ανταπόκριση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ. 

Θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων στην «απίστευτα περίπλοκη» υπόθεση της καταστροφικής κατάρρευσης του υποβρυχίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάουτζερ.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πότε έγινε η «καταστροφική εσωτερική κατάρρευσε», ξεκαθάρισε ο αντιναύαρχος.

Είπε ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που ερευνούν τον πυθμένα είναι «πολύ ικανά» και θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες. Ο αντιναύαρχος εκτίμησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η ακτοφυλακή θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο υποβρύχιο. 

Τα πλοία και το ιατρικό προσωπικό θα αποχωρήσουν από την περιοχή της έρευνας τις επόμενες 24 ώρες

Titan

Αντιναύαρχος Τζον Μάουτζερ - AP

«Δυστυχώς χάθηκαν»

Η εταιρεία OceanGate, στην οποία ανήκε το υποβρύχιο Titan, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πίστευε πως και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου που κατευθυνόταν στον Τιτανικό «δυστυχώς χάθηκαν».

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναλυτικά 

«Τώρα πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλός μας Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταγκούντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, δυστυχώς έχουν χαθεί.

Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητούμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

Πηγή: skai.gr