ΝΑΤΟ: Ζητούμενο η ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας

Η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως επισήμανε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν θα πρέπει να υπάρξει χώρος για παρανόηση στους υπολογισμούς της Μόσχας όσον αφορά την ετοιμότητά του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους.

Πρόσθεσε ότι αναφορικά με την Ουκρανία υπάρχει άμεση ανάγκη επιπλέον στήριξης της χώρας αυτής, δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες και βδομάδες αναμένεται περαιτέρω πίεση από τη Ρωσία, με στόχο την πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς και τη δημιουργία μιας λωρίδας σύνδεσης με την κατεχόμενη Κριμαία.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ενισχυμένη παροχή αμυντικής βοήθειας

Η στήριξη της Ουκρανίας θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας, βοήθεια στον κυβερνοχώρο και παροχή εξοπλισμού για την προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να αποφασίσει την παροχή βοήθειας και σε άλλες χώρες εταίρους της συμμαχίας, όπως η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που θεωρούνται ευάλωτες στις ρωσικές απειλές.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχει και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη έδρα της συμμαχίας ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιμένει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ έκανε έκκληση για παροχή στρατιωτικού οπλισμού.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: skai.gr