NATO: Αποσύρει μέρος των δυνάμεων στο Ιράκ-Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή το θέμα της ασφάλειας των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ τέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει σήμερα, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Παράλληλα τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 50 Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη. Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια του. 

Μένει η Γαλλία 

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ