ΗΠΑ: Φόβοι για ιρανικό χτύπημα-Που βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα που θεωρούνται στόχοι

Associated Press

Επί ποδός βρίσκονται οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, καθώς αναμένουν την απάντηση του Ιράν στην δολοφονία του στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. Ήδη προειδοποίησαν τα πλοία που χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες οδούς στον Περσικό Κόλπο για την πιθανότητα να υπάρξει «ιρανική ενέργεια» εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press, οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες για κινήσεις του στρατού του Ιράν αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν στόχο να ενισχύσουν τις άμυνες της Τεχεράνης ή να προετοιμάσουν μία ενδεχόμενη επίθεση. 

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν την ασφάλεια στις θέσεις που έχουν σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και να μετακινούν κάποιες από τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο AP ανώνυμα, οι ΗΠΑ αναμένουν μία κάποιου είδους «μεγάλη» επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να εκτελέσει σε αντίποινα κάποιον Αμερικανό υψηλόβαθμο στρατιωτικό. 

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων του κυρίως στο Ιράκ. Η 1η Ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος του αμερικανικού στρατού μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στο Ιράκ προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σταμάτησαν την εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών. Οι πληροφορίες ότι υπήρχε πρόθεση από την Ουάσινγκτον να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το ιρακινό έδαφος διαψεύστηκαν από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. 

Η βασική ανησυχία του αμερικανικού στρατού είναι εστιάζεται και στον Περσικό Κόλπο όπου φάνηκαν τρωτά σημεία στην αμερικανική αντίδραση από τον περασμένο Μάιο, όταν ήρθαν στο φως πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Τότε το Πεντάγωνο έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο. Τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να στείλει αμερικανικές δυνάμεις σε μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην έρημο, η οποία δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων. 

Το βασικό σημείο, όμως, για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Ενισχυμένη είναι και η ασφάλεια για τον πέμπτο στόλο του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκεται στο Μπαχρέιν. 
 

Πηγή: skai.gr