Κλείσιμο

Σουέλα Μπράβερμαν: Ασφυκτικές πιέσεις για παραίτηση στη Βρετανίδα Υπ. Εσωτερικών λόγω μεταναστευτικού και γκάφας 

Η Σουέλα Μπράβερμαν είχε παραδεχθεί πως είχε στείλει ευαίσθητα έγγραφα περί μεταναστευτικής πολιτικής, που εμπίπτει στο χαρτοφυλάκιό της, από το προσωπικό και όχι το υπηρεσιακό email της, ως όφειλε.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ως πρώτος πονοκέφαλος για τον νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ περιγράφεται από πολιτικούς σχολιαστές στο Λονδίνο η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, που αντιμετωπίζει φωνές περί παραίτησης.

Η εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος, που προκάλεσε έκπληξη όταν στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στήριξε τον κ. Σούνακ έναντι του Μπόρις Τζόνσον, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έξι ημέρες νωρίτερα η 42χρονη πολιτικός είχε παραιτηθεί από το ίδιο πόστο (επί κυβέρνησης Τρας) λόγω παραβίασης του υπουργικού κώδικα.

Η κα Μπράβερμαν είχε παραδεχθεί πως είχε στείλει ευαίσθητα έγγραφα περί μεταναστευτικής πολιτικής, που εμπίπτει στο χαρτοφυλάκιό της, από το προσωπικό και όχι το υπηρεσιακό email της, ως όφειλε.

Ως εκ τούτου, ο επαναδιορισμός της από τον κ. Σούνακ επικρίθηκε από την αντιπολίτευση. Οι επικρίσεις αυτές έχουν ενταθεί μετά από την παραδοχή της κ. Μπράβερμαν τη Δευτέρα ότι σε άλλες έξι περιπτώσεις είχε στείλει ευαίσθητα έγγραφα από την υπηρεσιακή στην προσωπική της διεύθυνση email - για λόγους ευκολότερης πρόσβασης, όπως υποστήριξε η ίδια σε επιστολή προς την αρμόδια
κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κριτική σε βάρος της, ωστόσο, εντάθηκε ακόμα περισσότερο το προηγούμενο διήμερο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Μάνστον της κομητείας Κεντ στη ΝΑ Αγγλία.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις εγκαταστάσεις επικρίθηκαν από τον επιθεωρητή φυλακών, καθώς ενώ η χωρητικότητα είναι χαμηλότερη των 2.000 ατόμων, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων που υποχρεώνονται να ζουν εκεί είναι υπερδιπλάσιος.

Οι εγκαταστάσεις δεν προβλέπεται να φιλοξενούν κόσμο επί περισσότερο από δύο ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης η κα Μπράβερμαν έδωσε εντολή προ ενάμιση μήνα να παγώσει η μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε ξενοδοχεία της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι οικογένειες με παιδιά να ζουν σε σκηνές επί πολλές εβδομάδες.

Η υπουργός φέρεται μάλιστα να αγνόησε σχετική προειδοποίηση από νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης ότι η απόφαση αυτή ήταν «εκτός νόμου».

Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της σε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, η κα Μπράβερμαν διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν απαγόρευσε τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία, ούτε αγνόησε ποτέ νομικές συστάσεις.

Η υπουργός προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις με την επιλογή χρήσης της λέξης «εισβολή» αναφερόμενη στην έλευση στις βρετανικές ακτές άνω των 38.000 προσφύγων και παράτυπων μεταναστών με λέμβους από τη Μάγχη από την αρχή του έτους.

Προκάλεσε δε θυμηδία στα έδρανα των βουλευτών της αντιπολίτευσης όταν είπε πως το μεταναστευτικό σύστημα είναι «διαλυμένο» και ότι η παράνομη μετανάστευση είναι «εκτός ελέγχου», καθώς
φάνηκε να επικρίνει τους επίσης Συντηρητικούς προκατόχους της.

Στις φωνές βουλευτών περί παραίτησης, η κα Μπράβερμαν απάντησε με τη φράση «ας δοκιμάσουν».

Πάντως αντιδράσεις προκλήθηκαν και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, με τον σερ Ρότζερ Γκέιλ να προειδοποιεί ότι η «εμπρηστική» γλώσσα της υπουργού κρύβει κινδύνους, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί από εξτρεμιστές.

Δύο πρώην Συντηρητικοί Υφυπουργοί Εσωτερικών δηλώνουν στους Times υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η στάση της κ. Μπράβερμαν δείχνει πόσο «επιπόλαιη, άσπλαχνη και ανειλικρινής» είναι. Ο δε πολιτικός αρχισυντάκτης του BBC μετέδωσε πως στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος αμφισβητούν πλέον την επάρκεια της υπουργού να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της.
Ακόμα και ο νυν Υφυπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Τζένρικ φάνηκε το πρωί της Τρίτης να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική προϊσταμένη του, λέγοντας ότι ο ίδιος δε θα χρησιμοποιούσε γλώσσα που «δαιμονοποιεί» ανθρώπους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπουργό του.