Ταξίδι-αστραπή στο Κίεβο μελετά ο Μπόρις Τζόνσον

του Θανάση Γκαβού

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης να αποτιμήσουν την πρακτική δυνατότητα και αξία ενός ταξιδιού του στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, με αυτό το «ταξίδι-αστραπή» ο κ. Τζόνσον θα ήθελε να δείξει εμπράκτως τη στήριξή του και να δει από κοντά τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τον οποίο πολλάκις έχει εκφράσει το θαυμασμό του, αλλά και να προσθέσει κάτι απτό στην προσπάθεια των Ουκρανών.

Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δηλώνουν διστακτικοί ως προς την έγκριση ενός ταξιδιού του Πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη.

Πηγή της εφημερίδας παρόλα αυτά σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «θέλει να πάει» αν μπορέσουν να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες.

«Αν παραμερίσει κανείς τις ανησυχίες ασφαλείας, που είναι σημαντικές, το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει κάτι πρόσθετο που θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία επίσκεψη ή αν θα ήταν απλά μία επίδειξη αλληλεγγύης - και κατά πόσο αυτό είναι ένας επαρκής στόχος από μόνος του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε δηλώσεις του στους Sunday Times ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι έχει μία «παρά πολύ ισχυρή επιθυμία» να βοηθήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο με όποιον τρόπο μπορεί. «Το αν (μια επίσκεψη) θα ήταν ένας χρήσιμος τρόπος να δείξω την υποστήριξή μου, δεν το ξέρω, αλλά έχει τεράστια στρατηγική, πολιτική, οικονομική και ηθική σημασία να αποτύχει ο Πούτιν και να επιτύχει ο Ζελένσκι», συμπλήρωσε.

Το βράδυ της Κυριακής οι κ.κ. Τζόνσον και Ζελένσκι είχαν μία ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ουκρανό Πρόεδρο μία νεότερη αποτίμηση των στρατιωτικών αναγκών των δυνάμεων του. Ο κ. Τζόνσον δεσμεύθηκε να προωθήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας στις συνοδούς του ΝΑΤΟ και του G7 αργότερα μέσα στην εβδομάδα και στις διμερείς επαφές κρυφής που θα έχει.

Πηγή: skai.gr