Λιζ Τρας: Εκφράζει αποτροπιασμό για τις ρωσικές επιθέσεις και «απαγωγές» αμάχων στη Μαριούπολη

του Θανάση Γκαβού

Τον αποτροπιασμό της για τις ρωσικές θηριωδίες στη Μαριούπολη, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά σχολείων όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, αλλά και της «απαγωγής και απέλασης» Ουκρανών, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.

Η τοποθέτησή της ακολούθησε την καταγγελία από τις ουκρανικές αρχές ότι οι Ρώσοι στέλνουν με τη βία κατοίκους της Μαριούπολης στη Ρωσία.

Η Ουκρανή βουλευτής Ίννα Σοβσούν δήλωσε στο βρετανικό Times Radio ότι κάτοικοι της πόλης οδηγήθηκαν σε χώρους συγκέντρωσης αφού πρώτα οι Ρώσοι στρατιώτες έλεγξαν τα έγγραφα και τα τηλέφωνά τους.

«Παίρνουν Ουκρανούς πολίτες, τους στέλνουν σε αυτό που ονομάζουν στρατόπεδα διαλογής και έπειτα τους μετακινούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας για να εργαστούν χωρίς αμοιβή. Αυτή είναι η λογική της ναζιστικής Γερμανίας», είπε η κα Σοβσούν.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες αυτοί υποχρεώνονται να υπογράφουν δηλώσεις ότι θα μείνουν σε εκείνες τις περιοχές για δύο ή τρία χρόνια, χωρίς αμοιβή για την εργασία τους. Συμφώνησε δε με την παρατήρηση ότι στην ουσία οι Ουκρανοί πολίτες σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται ως «σκλάβοι».

Μιλώντας στο Sky News, εξάλλου, η εκ των αναπληρωτών πρωθυπουργών της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίσινα κατηγόρησε τη Ρωσία για διάπραξη γενοκτονίας. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν «φρικτές ιστορίες που έχουμε ακούσει οι γυναίκες για γυναίκες να βιάζονται επί ώρες και μετά να δολοφονούνται» από τους Ρώσους στρατιώτες.

Επισκεπτόμενη ως μέλος ομάδας πολιτικών από την Ουκρανία το Λονδίνο προ ημερών, η βουλευτής Λέσια Βασιλένκο είχε πει πως πολλές γυναίκες άνω των 60 ετών «εκτελούνται αφού πέφτουν θύματα βιασμού ή αυτοκτονούν».

Στο μήνυμά της για όλες αυτές τις καταγγελίες η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε αναφέροντας πως «Πούτιν καταφεύγει σε απεγνωσμένα μέτρα καθώς δεν πετυχαίνει τους στόχους του - ο Πούτιν και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν».

Πηγή: skai.gr