Αυτοί είναι 8 υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον 

Ο υποψήφιος που θα πάρει τις λιγότερες ψήφους ή όποιοι δεν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 ψήφους θα αποκλειστούν από τη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Στους οκτώ περιορίστηκε η λίστα των υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι υπόλοιποι επίδοξοι επόμενοι Πρωθυπουργοί δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών, όπως προέβλεπε ο κανονισμός που καθορίστηκε τη Δευτέρα.

Στην πρώτη ψηφοφορία των 358 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος την Τετάρτη συμμετέχουν οι Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Τομ Τούγκενχατ, Τζέρεμι Χαντ, Σουέλα Μπράβερμαν, Κέμι Μπέιντενοκ και Ναντίμ Ζαχάουι. Από τα γνωστά ονόματα, εκτός έμεινε ο πρώην Υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Ο υποψήφιος που θα πάρει τις λιγότερες ψήφους ή όποιοι δεν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 ψήφους θα αποκλειστούν από τη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν νέες ψηφοφορίες, εφόσον χρειάζονται, ώστε να προκύψει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων που θα τεθεί στην κρίση των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Μετά από διαδικασία επιστολικής ψήφου, ο νικητής και επόμενος ηγέτης του κόμματος και της χώρας θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα νεότερα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο κ. Σούνακ έναντι της Πένυ Μόρντοντ και ακολουθεί η Λιζ Τρας.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον από Ινδούς γονείς που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική. Ήταν μέχρι την προηγούμενη Τρίτη Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον. Η δική του ήταν η δεύτερη στη σειρά παραίτηση από τις 59 που υποβλήθηκαν από μέλη της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που αντιτάσσεται στην άμεση περικοπή των φόρων που ο ίδιος επέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών, αν και κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας είπε ότι θα τους μειώσει ως Πρωθυπουργός όταν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός. «Είναι ζήτημα του πότε, όχι του εάν», είπε ο κ. Σούνακ, θέλοντας να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι στο σύνολό τους υπόσχονται άμεσες μειώσεις.

Ο κ. Σούνακ θεωρείται εκπρόσωπος της «ήπιας δεξιάς» στο Συντηρητικό Κόμμα και έχει χτίσει μεθοδικά ένα προφίλ σοβαρού και σύγχρονου πολιτικού, με πολύ προσεγμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν αυτός με τις περισσότερες δημόσιες δηλώσεις στήριξης, αλλά με τις περισσότερες δημόσιες επικρίσεις, κυρίως λόγω της φορολογικής πολιτικής του και επειδή θεωρείται ότι υπονόμευσε τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Σούνακ αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα αναφορικά με το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την παρουσία του στην συνάθροιση με την οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο και ο Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο του partygate, καθώς και για την αποκάλυψη ότι η πάμπλουτη κληρονόμος Ινδή σύζυγός του δεν κατέβαλλε φόρους στο Ην. Βασίλειο, κάτι που η ίδια είπε ότι θα αλλάξει.

Αμφιβολίες υπάρχουν επίσης για την απήχησή του στον απλό κόσμο, καθώς είναι ο μόνος πολιτικός που βρισκόταν στη φετινή λίστα την Sunday Times με τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους στο Ην. Βασίλειο, περιουσία που δημιούργησε ως επικεφαλής hedge fund.

Η 49χρονη Πένυ Μόρντοντ διετέλεσε Υπουργός Άμυνας κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Μέι και μέχρι τώρα είναι Υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής.

Εκπροσωπεί από το 2010 την εκλογική περιφέρεια του Πόρτσμουθ με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και η σύνδεσή της με το Βασιλικό Ναυτικό, καθώς και το στρατιωτικό παρελθόν της οικογένειάς της, τής δίνει πόντους στην πατριωτική πτέρυγα των Τόρις.

Η απήχησή της στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ενισχύεται και από την υποστήριξη που έδωσε στο Brexit, όπως βέβαια και από τη δέσμευση για μείωση φόρων. Παράλληλα, έχοντας μείνει μακριά από το πολιτικό προσκήνιο κατά την πρωθυπουργία Τζόνσον θεωρείται ότι δεν έχει εκτεθεί όπως άλλοι υποψήφιοι από τα πρόσφατα σκάνδαλα. Ενδεικτικά στη νεότερη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος του ιστότοπου Conservatives Home αποδεικνύεται η δημοφιλέστερη υποψήφια.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με ένα εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο όμως υποχρεώθηκε να μοντάρει ξανά, για να αφαιρεθούν πλάνα του Όσκαρ Πιστόριους και της δολοφονηθείσας βουλευτού Τζο Κοξ. Επίσης, εγκαλείται για αντιφατικές δηλώσεις στο θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ γυναικών.

Έγινε περισσότερο γνωστή στο κοινό που δεν ασχολείται με την πολιτική με τη συμμετοχή της το 2014 στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Splash! στο οποίο διασημότητες διαγωνίζονταν σε καταδύσεις.

Η 47χρονη Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είναι η βασική εκπρόσωπος της πιο σκληρής δεξιάς των Τόρις, έχοντας κερδίσει μεταξύ άλλων τη στήριξη ένθερμων οπαδών του Brexit. Αν και η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016, στη συνέχεια ασπάστηκε με θερμή το Brexit.

Έχει κερδίσει οπαδούς, αλλά έχει δεχθεί και σκωπτικά σχόλια, για την προσπάθειά της να παρουσιαστεί ως μία νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο εικόνας, με επίσημες φωτογραφίες της σε τοποθεσίες ή σε σκηνές όμοιες με διάσημες φωτογραφίες της «σιδηράς κυρίας» της βρετανικής πολιτικής.

Πλεονέκτημά της θεωρείται η εμπειρία της, καθώς έχει διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις Κάμερον, Μέι και Τζόνσον, αλλά και η σκληρή στάση της έναντι της Ρωσίας μετά από την εισβολή στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, στην αρχή της πολιτικής της καριέρας είχε τη φήμη πολιτικού που πλατειάζει και στερείται ουσίας.

Ο Τομ Τούγκενχατ, 49 ετών, είναι ο εκπρόσωπος της λεγόμενης ομάδας των One Nation βουλευτών των Συντηρητικών, που τοποθετούνται σχηματικά στην κεντροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Κατέχει τη θέση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων και θεωρείται ένας μετριοπαθής και σοβαρός πολιτικός, ο οποίος ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί σε κάποιο υπουργείο.

Αρέσκεται στο να υπενθυμίζει το στρατιωτικό του παρελθόν, έχοντας υπηρετήσει στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και διαγκωνίζεται με την Πένυ Μόρντοντ για την ψήφο της «πατριωτικής» πτέρυγας του κόμματος.

Κατέχει διπλή υπηκοότητα, χάρη στη Γαλλίδα μητέρα του.

Ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ εκπροσωπεί την κεντρώα και μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος. Από τους υποψηφίους ήταν ο πιο ένθερμος πολέμιος του Brexit, αλλά έχει πει πως αν εκλεγεί στη θέση του Μπόρις Τζόνσον θα τοποθετήσει Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό την ακραιφνή Brexiteer Έσθερ ΜακΒέι, σε μια προφανή προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Το 2019 έχασε στην τελική ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαδέχθηκε έτσι την Τερέζα Μέι.

Ο κ. Χαντ έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Υπουργός Υγείας (για μία εξαετία) και Υπουργός Εξωτερικών. Θεωρείται από άλλους μία ασφαλής επιλογή, αλλά για άλλους στο κόμμα είναι ένας «ανιαρός» πολιτικός που δεν συνεπαίρνει τους ψηφοφόρους.

Υποστηρίζει μεν επίσης μειώσεις φόρων, αλλά με πιο σταδιακό τρόπο από άλλους υποψηφίους.

Η 42χρονη Σουέλα Μπράβερμαν, που υπηρετεί ως Γενική Εισαγγελέας στην κυβέρνηση Τζόνσον, είναι ίσως η πιο δεξιά υποψήφια στην κούρσα διαδοχής.

Γνωστή για την πολύ θερμή στήριξη του Brexit, ήταν για ένα διάστημα πρόεδρος της Ομάδας Ευρωπαϊκής Έρευνας της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών βουλευτών. Όπως έχει δηλώσει, «οι Συντηρητικοί μαχόμαστε κατά του πολιτισμικού μαρξισμού». Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της θέτοντας ως προτεραιότητες την περικοπή φόρων, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την απαλλαγή από «τις σαχλαμάρες της πολιτικής ορθότητας».

Οι γονείς της είναι ινδικής καταγωγής με ρίζες στον Μαυρίκιο και μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Κένυα τη δεκαετία του 1960. Όπως είπε ζητώντας την ψήφο των συναδέλφων της στην κούρσα διαδοχής, «μη με ψηφίσετε επειδή είμαι γυναίκα ή επειδή είμαι καφέ, ψηφίστε με επειδή αγαπώ αυτή τη χώρα».

Εκτιμάται ότι διεκδικεί ψήφους βουλευτών από την ίδια δεξαμενή με τη Λιζ Τρας.

Από την ίδια δεξαμενή ψήφους θα προσπαθήσει να αντλήσει και η Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ, το λιγότερο γνωστό από τα οκτώ ονόματα των διεκδικητών.

Με θέσεις που ικανοποιούν την πλέον συντηρητική πτέρυγα των Τόρις σε τομείς όπως η φορολογία, η κοινωνική πολιτική, ο «πολιτισμικός πόλεμος» και η μετανάστευση, η 42χρονη πολιτικός με καταγωγή από τη Νιγηρία έκανε την έκπληξη κερδίζοντας μεταξύ άλλων τη στήριξη του Μάικλ Γκόουβ, πρώην υπουργού με μεγάλη επιρροή στο κόμμα.

Ο όγδοος υποψήφιος είναι ο εδώ και μία εβδομάδα Υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία αξιώματα της κυβέρνησης. Πιστώνεται το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού ως αρμόδιος υφυπουργός, αλλά αντιμετωπίζει επικρίσεις για το γεγονός ότι στράφηκε κατά του Μπόρις Τζόνσον μία ημέρα αφότου δέχθηκε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Εν μέσω φημών και καταγγελιών, εξάλλου, υποχρεώθηκε να διαψεύσει ότι έχει αποφύγει να καταβάλει φόρους ή να δηλώσει περιουσία στην Βρετανία μέσω υπεράκτιων οικονομικών σχημάτων. Το 2013 είχε απολογηθεί όταν αποδείχθηκε ότι είχε χρεώσει τους ψηφοφόρους βάζοντας στα βουλευτικά του έξοδα το κόστος θέρμανσης των στάβλων του.

Ο κ. Ζαχάουι θεωρείται ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ο 55χρονος κουρδικής καταγωγής πολιτικός ήρθε στη Βρετανία με τη σχετικά εύπορη οικογένειά του ως πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν όταν ήταν εννέα ετών, χωρίς να μιλάει αγγλικά. Αποδείχθηκε επιτυχημένος επιχειρηματίας, καθώς μεταξύ άλλων είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.

Έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον προκάτοχό του Ρίσι Σούνακ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνουν μειώσεις φόρων, παρά τις προειδοποιήσεις για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Με την παρουσία στην τελική οκτάδα των κ.κ. Σούνακ, Μπράβερμαν, Μπέιντενοκ και Ζαχάουι το 50% των υποψηφίων νέων Πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από εθνική μειονότητα.