Μπόκο Χαράμ: Σφαγίασαν 33 γυναίκες του ISIS για εκδίκηση

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 33 συζύγους μαχητών του ISIS

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 33 συζύγους μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε αντίποινα για τον θάνατο μαχητών της οργάνωσης από το ISIS, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Την εντολή για τη σφαγή πιστεύεται πως έδωσε ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αλί Νγκούλντε, ο οποίος μετά από ενέδρα σε ομάδα μαχητών του ISIS, σε δάσος της βορειοανατολικής Νιγηρίας, έστειλε τα στρατεύματά του σε κοντινό στρατόπεδο για να εκτελέσουν τις γυναίκες τους.

Η σφαγή των γυναικών ήταν η απάντηση της Μπόκο Χαράμ για τον θάνατο ηγετικού στελέχους της και άλλων 12 μαχητών από μέλη του ISIS.

Οι ντόπιοι μαχητές του ISIS (ISWAP) ήταν κάποτε μέρος της Μπόκο Χαράμ, αλλά διασπάστηκαν και γρήγορα εξελίχθηκαν σε έναν τρομερό αντίπαλο, παρασύροντας έτσι και άλλα μέλη της Μπόκο Χαράμ να ενταχθούν μαζί τους, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των τοπικών άμαχων πληθυσμών.

Μποκο Χαραμ

Η βορειοανατολική Νιγηρία είναι το επίκεντρο τζιχαντιστικής εξέγερσης που ξεκίνησε από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ το 2009.

Η Μπόκο Χαράμ είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας στην Αφρική και επιδιώκει να ανατρέψει την κοσμική κυβέρνηση της Νιγηρίας υπέρ ενός ισλαμικού καθεστώτος με αυστηρή τήρηση του νόμου της Σαρία.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στη διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης, η οποία έχει εξαπλωθεί στο γειτονικό Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν.

Η Μπόκο Χαράμ είναι γνωστή για τη βαρβαρότητά της, καθώς έχει διαπράξει σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις και σφαγές και έχει ιστορικό απαγωγών αμάχων - ιδιαίτερα νεαρών γυναικών και κοριτσιών.

Έρευνα του Reuters αποκάλυψε ότι ο νιγηριανός στρατός διεξήγαγε ένα μυστικό, συστηματικό και παράνομο πρόγραμμα αμβλώσεων, τερματίζοντας τουλάχιστον 10.000 εγκυμοσύνες μεταξύ γυναικών και κοριτσιών που απήχθησαν και βιάστηκαν από τους ισλαμιστές μαχητές.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Μπόκο Χαράμ και του ISWAP είναι μια σχετικά νέα συνθήκη και έχει προσθέσει άλλη μια βίαιη επιπλοκή στον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ των δύο τρομοκρατικών ομάδων και των νιγηριανών αρχών.

Το ISWAP αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ και δημιούργησε βαθύτερους δεσμούς με άμαχους πληθυσμούς, για να καλλιεργήσει τη δύναμη και την επιρροή του, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση του Τομέα Ασφάλειας της Γενεύης (DSAT).

Βλέποντας την άνοδο του ISWAP, άλλοι μαχητές αυτομόλησαν για να ενταχθούν στην ομάδα, ενισχύοντας τη δύναμή της και μετατρέποντάς την σε μόνιμη απειλή της Μπόκο Χαράμ και τους στρατό της Νιγηρίας.

Οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες ανταγωνίζονται τώρα για επιρροή στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Νιγηρία και έχουν δώσει σειρά από βάναυσες μάχες τους τελευταίους μήνες - αν και μοιράζονται τον ίδιο στόχο της εφαρμογής ενός ισλαμικού καθεστώτος στη Νιγηρία.

Το ISWAP κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του σφυρηλατώντας μια καλή σχέση με τους άμαχους πληθυσμούς γύρω από τη λίμνη Τσαντ και τη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η ομάδα αντιμετωπίζει τους τοπικούς πληθυσμούς με περισσότερη ευσπλαχνία και τους επιτρέπει να αναπτύξουν επιχειρήσεις και εμπόριο, επιδιώκοντας παράλληλα να βελτιώσουν τις τοπικές υπηρεσίες.

Η Μπόκο Χαράμ εν τω μεταξύ συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην αδίστακτη φήμη της.

Τον περασμένο μήνα, οι τζιχαντιστές έσφαξαν τουλάχιστον 26 γυναίκες κατηγορώντας τες ότι με τα μάγια τους προκάλεσαν τον ξαφνικό θάνατο των παιδιών του.

Μποκο Χαραμ

Η παράλογη σφαγή, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και συνεχίστηκε το Σάββατο 12, έγινε κατόπιν εντολής του διοικητή της Μπόκο Χαράμ Αλί Γκιουϊλέ, σύμφωνα με συγγενείς και μια γυναίκα που διέφυγε.

Η Ταλκβέ Λινμπέ, μία από τις κατηγορούμενες γυναίκες, είπε ότι κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μαϊντουγκουρί,
«Αυτός (ο Γκιουϊλέ) είπε ότι θα ερευνήσει τη συμμετοχή μας στους θανάτους των παιδιών του», είπε.

«Την Πέμπτη διέταξε να σφάξουν 14 ανάμεσά μας. Ήμουν τυχερός που δεν ήμουν ανάμεσά τους ».

Το Σάββατο, την ημέρα που η Ταλκβέ Λινμπέ έφτασε στο Μαϊντουγκουρί, 12 ακόμη γυναίκες σφαγιάστηκαν με την κατηγορία ότι ήταν μάγισσες, είπαν άλλοι συγγενείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 26.

«Έλαβα μια κλήση από την Γκβόζα ότι η μητέρα μου, δύο θείες και εννέα άλλες γυναίκες σφαγιάστηκαν χθες (Σάββατο) με εντολή του Αλί Γκιουϊλέ, που τις κατηγόρησε ότι ήταν μάγισσες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλαχί Γκιγιά, ο οποίος ζει στο Μαϊντουγκουρί.

Πηγή: skai.gr