Νιγηρία: Νεκρός ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ λέει το Ισλαμικό Κράτος- Το χρονικό βίαιων συγκρούσεων

Το ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, είναι νεκρός, ανακοίνωσε μέσω ηχητικού μηνύματος το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ISWAP), σύμφωνα με το CNN.

Ο Σεκάου πέθανε περίπου στις 18 Μαΐου, αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό ενόσω τον καταδίωκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ακούγεται να λέει στο ηχογραφημένο μήνυμα, φωνή που θεωρήθηκε ότι ανήκει στον αρχηγό της οργάνωσης, Άμπου Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι.

Δύο πηγές επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η φωνή που ακούγεται ανήκει πράγματι στον ηγέτη του ISWAP.

Στις 20 Μαΐου, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νιγηρίας είχαν αναφέρει ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου «τραυματίστηκε σοβαρά» καθώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να μην πέσει στα χέρια αντίπαλων τζιχαντιστών, καθώς είχε περικυκλωθεί το προπύργιό του, το δάσος της Σαμπίσα.

Πολλά νιγηριανά μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωναν ότι ο Σεκάου είναι νεκρός. Στο παρελθόν ο νιγηριανός στρατός είχε ανακοινώσει πολλές φορές το «θάνατο» του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η βορειοανατολική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης των τζιχαντιστών.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το 2009 όταν η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις της, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια.

Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, στη φυλακή το 2010.

Το 2013-14 η οργάνωση επεκτάθηκε ανησυχητικά, θέτοντας υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας Μπόρνο.

Οι δύο, αντίπαλες οργανώσεις ISWAP και Μπόκο Χαράμ, πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας, ενώ σποραδικά συγκρούονται και μεταξύ τους.

Τα τελευταία χρόνια το Iswap έχει ισχυροποιηθεί, κέρδισε έδαφος και εξαπολύει πιο προηγμένες επιθέσεις. Αντιθέτως, η Μπόκο Χαράμ φαίνεται να χάνει έδαφος.

Πρόσφατα  μάλιστα, ο νιγηριανός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον της και πολλοί μαχητές της λιποτάκτησαν.

Πηγή: CNN