Μπλίνκεν: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει έχει σημασία

Οι ΗΠΑ «κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν πίσω τους ομήρους με ασφάλεια», υπογράμμισε ο  Άντονι Μπλίνκεν 

Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν μετά από συναντήσεις που είχε στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν. 

Έχοντας δίπλα του τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά των μαχών στη Γάζα». 

Οι ΗΠΑ «κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν πίσω τους ομήρους με ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την «ηθική του διαύγεια».

Αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές, που ακούγονταν αμυδρά στο βάθος, απαιτούν δράση για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούσε η Χαμάς και είπε: «Η καρδιά μας είναι μαζί τους. Το καταλαβαίνουμε. Θέλουμε την άμεση απελευθέρωσή τους».

Οι Μπλίνκεν και Χέρτζογκ είπαν επίσης ότι «σκεφτόμαστε κάθε στιγμή τους ομήρους μας – τόσους πολλούς Ισραηλινούς, Αμερικανούς, άλλους ξένους υπηκόους».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πιέζει για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν τη μεγαλύτερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, με στόχο να εξαλείψουν τη Χαμάς.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο Μπλίνκεν είπε ότι σχεδιάζει να μιλήσει με την ισραηλινή κυβέρνηση για «τη συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» και «βήματα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των αμάχων» και την ανάγκη «ανθρωπιστικών παύσεων». 
 

Πηγή: skai.gr