Μπλίνκεν: Η Wagner εκμεταλλεύεται την αστάθεια στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα

Η Wagner πιστεύεται ότι έχει χιλιάδες μαχητές σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, όπου έχει προσοδοφόρα επιχειρηματικά συμφέροντα

Η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner «εκμεταλλεύεται» την αστάθεια στον Νίγηρα, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η χώρα κυβερνάται από χούντα μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Υπήρξαν υποθέσεις ότι οι πραξικοπηματίες ζήτησαν βοήθεια από την Wagner, που βρίσκεται στο γειτονικό Μάλι.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία ή η Wagner υποκίνησαν το πραξικόπημα του Νίγηρα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η μισθοφορική ομάδα «ενδεχομένως να έχει παρουσία» σε μέρη της περιοχής Σαχέλ .

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη και αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή από τη Wagner, αλλά προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν.

«Σε όποιο μέρος έχει εμφανιστεί η ομάδα Wagner, ακολούθησε ο θάνατος, η καταστροφή και η εκμετάλλευση», είπε ο Μπλίνκεν. «Η ανασφάλεια αυξήθηκε, δεν μειώθηκε».

Η Wagner πιστεύεται ότι έχει χιλιάδες μαχητές σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, όπου έχει προσοδοφόρα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ενισχύει επίσης τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας.

Οι μαχητές της ομάδας έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν εικασίες ότι ο στρατός του Νίγηρα ζήτησε βοήθεια από τη Wagner καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Το Ecowas - ένα περιφερειακό μπλοκ 15 κρατών της Δυτικής Αφρικής - έδωσε προθεσμία την Κυριακή στους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα να παραιτηθούν και να επαναφέρουν τον Πρόεδρο Μπαζούμ. Αυτή η προθεσμία αγνοήθηκε και ο Ecowas πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση την Πέμπτη για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Πηγή: skai.gr