Ο Μπλίνκεν στην Παπούα-Νέα Γουινέα στη θέση του Μπάιντεν

"Ο πρόεδρος υπογράμμισε την αδιάλειπτη δέσμευση των ΗΠΑ προς την ανανεωμένη συνεργασία με τα νησιά του Ειρηνικού και δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση του Φόρουμ ΗΠΑ - Νησιά του Ειρηνικού στο Πορτ Μόρεσμπι", αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Παπούα-Νέα Γουινέα στη θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη χώρα αυτή την προσεχή εβδομάδα λόγω της αμερικανικής κρίσης χρέους, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Παπούας-Νέας Γουινέας, τον Τζέιμς Μαράπε, από το αεροπλάνο του, το Air Force One, όταν μετέβαινε στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, προκειμένου να αναβάλει μια ιστορική συνάντησή μαζί του και να εξηγήσει ότι έπρεπε να επιστρέψει την Κυριακή στις ΗΠΑ για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών.

"Ο πρόεδρος υπογράμμισε την αδιάλειπτη δέσμευση των ΗΠΑ προς την ανανεωμένη συνεργασία με τα νησιά του Ειρηνικού και δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση του Φόρουμ ΗΠΑ - Νησιά του Ειρηνικού στο Πορτ Μόρεσμπι", αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το ταξίδι του Μπάιντεν, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, θα ήταν το πρώτο Αμερικανού προέδρου στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Η ακύρωσή του θεωρείται από ορισμένους ως πλήγμα για την αμερικανική διπλωματία στην περιοχή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στην παρουσία της στην περιοχή του Ειρηνικού απέναντι στις φιλοδοξίες της Κίνας, μεγάλου αντιπάλου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ταξίδι του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εμποδίστηκε από την ανάγκη να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να διαπραγματευτεί με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για τη δυνατότητα της αύξησης από το Κογκρέσο του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών.

Ο Μπάιντεν ακύρωσε επίσης μια συνάντηση στο Σίδνεϊ με τους άλλους ηγέτες του Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια (Quad), ενός περιφερειακού οργανισμού στον οποίο ανήκουν η Αυστραλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Μετά την αναβολή αυτή, η συνάντηση στο Σίδνεϊ ακυρώθηκε.

"Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσκάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες του Ειρηνικού στην Ουάσινγκτον, αργότερα φέτος για τη δεύτερη αμερικανική σύνοδο κορυφής με το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες των Νησιών του Ειρηνικού θα συναντήσουν τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Παπούα Νέα Γουινέα τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στη Χιροσίμα για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία αρχίζει αύριο, Παρασκευή, και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στη συνέχεια θα μετέβαινε στην Αυστραλία, κάνοντας έναν σταθμό στην Παπούα Νέα Γουινέα τη Δευτέρα. Εκεί επρόκειτο να συναντηθεί με 18 ηγέτες από τη μεγαλύτερη ένωση της περιοχής, το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, και να υπογράψει μια συνθήκη αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Μαράπε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ έχει εξεταστεί από τον δικηγόρο της κυβέρνησής του και θα υπογραφεί τη Δευτέρα, πριν η συμφωνία αυτή παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ