Στη Μόσχα ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Του Θανάση Γκαβού

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού Υπουργού Άμυνας στη Ρωσία από το 2001.

Ερωτηθείς για το τι ελπίζει να πετύχει με το ταξίδι, ο κ. Γουάλας είπε ότι θα ζητήσει να παύσει η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή, ενώ θα τονίσει ότι η Δύση θα υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις για βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν πράγματι γίνει μια εισβολή.

Σχολίαζε δε ότι ο κ. Σοϊγκού είναι στον πιο στενό κύκλο του Προέδρου Πούτιν και μπορεί να έχει επιρροή πάνω του, όπως και ο στρατηγός Γερασίμοφ, ο οποίος επίσης θα είναι παρών στη συνάντηση. Ομοίως, ο κ. Γουάλας συνοδεύεται από τον αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχο σερ Τόνι Ράντακιν, ο οποίος είπε πως θέλει μία συζήτηση με αλληλοσεβασμό στις ανησυχίες της κάθε πλευράς.

Η επίσκεψη του κ. Γουάλας έρχεται μία ημέρα μετά από τη συνάντηση στη Μόσχα σε πολύ ψυχρό κλίμα της Βρετανίδας Υπ. Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η συζήτησή τους ήταν σαν συνομιλία κωφάλαλων.

Πηγή: skai.gr