Μόσχα για διαρροές στον Nord Stream: «Φοβόμαστε σαμποτάζ» – Το Βερολίνο «φωτογραφίζει» τη Ρωσία για τις ζημιές

Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε «σαμποτάζ» η ζημιά στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών Nord Stream στη Βαλτική που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης.  

Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε δε πως το Κρεμλίνο «ανησυχεί πολύ» για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε.

Το Βερολίνο «φωτογραφίζει» τη Ρωσία για τις ζημιές

Μολονότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ' ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ