Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ην. Βασιλείου

Οι τομείς που καλύπτονται από το νέο μνημόνιο συνεργασίας αφορούν στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στην επιστήμη, στο κλίμα, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στο εμπόριο.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Διμερές Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Foreign Office οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ην. Βασιλείου

Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας που ενισχύει τους διμερείς δεσμούς Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων υπέγραψαν το μεσημέρι στο Foreign Office ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι.

Οι τομείς που καλύπτονται από το νέο μνημόνιο συνεργασίας αφορούν στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στην επιστήμη, στο κλίμα, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στο εμπόριο.

Ορίζεται πως οι δύο χώρες θα συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αμοιβαίων απειλών, όπως η παγκόσμια υπερθέρμανση και η κρίση στην Ουκρανία.

Η εφαρμογή την πρακτικών βημάτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα προκύπτει από τη σύμπραξη των αρμοδίων αντίστοιχων υπουργείων και φορέων. Θα υπάρχει δε τακτική διαβούλευση για να αποτιμάται η πρόοδος εφαρμογής, να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών και να προτείνονται νέοι τομείς συνεργασίας.

Σε δήλωση αμέσως μετά από την τελετή υπογραφής του Μνημονίου και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Κλέβερλι που είχε προηγηθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Είμαι πολύ ευτυχής σήμερα να έχω αυτή τη συνάντηση με τον υπουργό Κλέβερλι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα φάσμα που καλύπτει τις προσπάθειες να επανενώσουμε τη χώρα μας και τη στήριξη που αναμένουμε από το Ην. Βασίλειο. Το άλλο φάσμα είναι η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου εφαρμόζουμε μία περιφερειακή πολιτική πολύ σημαντική. Υπάρχει περιθώριο για συνεργσία εκεί με το Ην. Βασίλειο αφού υπάρχουν βρετανικές βάσεις παρούσες εκεί».

Ο κ. Κλέβερλι από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι πραγματική χαρά να έχω την ευκαιρία να υπογράψω αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας. Το Ην. Βασίλειο και η Κύπρος έχουν στενή και μακρόχρονη διμερή σχέση και σήμερα μπορέσαμε να συζητήσουμε την ισχύ των δεσμών μας τόσο σε επίπεδο διακυβερνητικό αλλά επίσης σε επίπεδο λαών. Είμαι πολύ ευγνώμων που η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας έδωσε επίσης σε εμένα την ευκαιρία να έχω αυτή τη συζήτηση με εσάς και να επαναδεσμευτούμε στην ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας»

Πιο εξειδικευμένα, το Μνημόνιο θα ενισχύσει μεταξύ άλλων την κοινή έρευνα μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, θα αυξήσει τις ευκαιρίες για εμπόριο στις επαγγελματικές υπηρεσίες, στη ναυτιλία και στην πράσινη ανάπτυξη.

Μετά την τελετή υπογραφής ο κ. Κασουλίδης παρίσταται σε γεύμα που παραχωρεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα Ηνωμένα Έθνη λόρδος Άχμαντ.