Μηνύματα στήριξης από τη Βρετανία στην Ουκρανία στον ένα χρόνο πολέμου

Ο Σούνακ ανέφερε πως προτρέπει όλους «να αναλογιστούν το θάρρος και τη γενναιότητα των Ουκρανών φίλων μας, οι οποίοι κάθε ώρα από την εισβολή και μετά έχουν πολεμήσει ηρωικά για τη χώρα τους»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ τήρησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ το ένα λεπτό σιγής στο οποίο συμμετείχε όλη η χώρα στις 11 το πρωί τοπική, στη μνήμη των θυμάτων του ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλευρό του, μπροστά από ένα στεφάνι στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, βρισκόταν ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο Βιτάλι Πριστάικο. Ουκρανοί τραγουδιστές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους, ενώ παρόντες ήταν και Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται επί βρετανικού εδάφους.

Σε δήλωσή του ο κ. Σούνακ ανέφερε πως προτρέπει όλους «να αναλογιστούν το θάρρος και τη γενναιότητα των Ουκρανών φίλων μας, οι οποίοι κάθε ώρα από την εισβολή και μετά έχουν πολεμήσει ηρωικά για τη χώρα τους».

Δήλωσε δε υπερήφανος για τη στήριξη που έχει παράσχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε μέλη της πολυπληθούς ουκρανικής κοινότητας στο Κάρντιφ.

Νωρίτερα δήλωση είχε εκδώσει ο βασιλιά Κάρολος. Ανέφερε πως ο ουκρανικός λαός έχει επιδείξει «αληθινά αξιοσημείωτο θάρρος και ανθεκτικότητα έναντι μιας τέτοιας ανθρώπινης τραγωδίας».

Όπως πρόσθεσε ο Βρετανός μονάρχης, «μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι εκφράσεις αλληλεγγύης από όλη την υφήλιο ίσως φέρουν όχι μόνο πρακτική βοήθεια, αλλά επίσης δύναμη από τη γνώση ότι, μαζί, στεκόμαστε ενωμένοι».

Το πρωί είχε τελεστεί οικουμενική επιμνημόσυνη δέηση στον Ουκρανικό Καθολικό Καθεδρικό ναό του κεντρικού Λονδίνου, στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του δημάρχου Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις παροτρύνσεις για αποστολή βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία «δεν πρόκειται να στείλει δικά της αεροσκάφη Typhoon στο βραχύ μέλλον», καθώς όπως είπε δεν είναι εύκολη η εκπαίδευση και χρήση τους.

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει το Λονδίνο αεροσκάφη του σε χώρες που πιθανώς θα στείλουν σοβιετικού τύπου μαχητικά στους Ουκρανούς. Μια τέτοια πρόταση αναμένεται να καταθέσει ο κ. Σούνακ εντός της Παρασκευής σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του G7.

Πηγή: skai.gr