Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της Νίκολα Στέρτζιον στη Σκωτία

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Νίκολα Στέρτζιον είναι τρεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Tρεις είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Νίκολα Στέρτζιον στην ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και στην πρωθυπουργία της Σκωτίας μετά από την παρέλευση της διορίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων που είχε τεθεί για σήμερα το μεσημέρι.

Πρόκειται για τον υπουργό Υγείας της τοπικής κυβέρνησης Χάμζα Γιούσαφ, την υπουργό Οικονομικών Κέιτ Φορμπς και την πρώην υφυπουργό Ασφάλειας Κοινοτήτων Ας Ρίγκαν.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100 υποστηρικτές από τουλάχιστον 20 τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του SNP θα αρχίσει στις 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 του μήνα, με την αναγόρευση του νικητή και επόμενου ηγέτη του κόμματος και της Σκωτίας.

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει ως φαβορί την κα Φορμπς. Η 32χρονη πολιτικός, ωστόσο, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Σκωτία και στο SNP με τη δήλωσή της ότι οι θρησκευτικές της πεποιθήσεις σημαίνουν ότι το να αποκτήσει κανείς παιδιά εκτός γάμου είναι «λάθος» και ότι η ίδια δε θα το έκανε.

Αποκάλυψε επίσης ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο περί αναγνώρισης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αν ήταν στο τοπικό κοινοβούλιο το 2014, καθώς και το νέο νομοσχέδιο της Νίκολα Στέρτζιον για ευκολότερη αναγνώριση της αλλαγής προσδιορισμού φύλου από την ηλικία των 16. Η κα Φορμπς βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε άδεια μητρότητας.

Η κα Στέρτζιον ανακοίνωσε απρόσμενα την απόφαση παραίτησης την περασμένη εβδομάδα, μετά από οκτώ χρόνια στον ηγετικό θώκο της τοπικής αποκεντρωμένης κυβέρνησης, επικαλούμενη προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους.

Πηγή: skai.gr