ΚΑΙΡΟΣ

Μήνυμα στο ΝΑΤΟ ο υπερηχητικός πύραυλος που φαίνεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία;

Εάν η Ρωσία έχει εκτοξεύσει υπερ-υπερηχητικό πύραυλο στην Ουκρανία, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, θα ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιούνταν σε σύγκρουση, τονίζει ο δημοσιογράφος του sky news Άλιστερ Μπάκναλ, θέτοντας το ερώτημα αν τυχόν χρήση του αποτελεί και μήνυμα για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 εκτόξευσε έναν πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal αέρος - εδάφους (το προσωνύμιό τους σημαίνει «στιλέτο»)  για να χτυπήσει ένα υπόγειο καταφύγιο όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Ivano-Frankivsk της δυτικής Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το χτύπημα. Το Kinzhal, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν το 2018. Είναι ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, και έχει αυτονομία 1.500 χλμ. – 2.000 χλμ. Αλλά αυτό που κάνει τον πύραυλο τόσο θανατηφόρο είναι η ταχύτητά του – μπορεί να πετάξει με δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου (10 Μαχ), δηλαδή περίπου 12.500 km/h. 

Η διαδρομή πτήσης του είναι επίσης απρόβλεπτη, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα τρέχον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να το παρακολουθήσει και να το αναχαιτίσει αξιόπιστα με αυτή την ταχύτητα. 

«Έχοντας το δοκιμάσει επανειλημμένα στη νότια Ρωσία, υπό μεγάλη δημοσιότητα, δεν εκπλήσσομαι που το Κρεμλίνο αναζήτησε μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει στην πράξη στην Ουκρανία. Η αεράμυνα της Ουκρανίας αντέχει, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να σταματήσει πλήρως τα πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας – επομένως αναρωτιέμαι αν το Kinzhal χρησιμοποιήθηκε χθες το βράδυ, εν μέρει, για να στείλει ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ;» διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος. 

Οι δύο κύριες ρωσικές διαδρομές για την επίθεση στο Κίεβο φέρεται να έχουν μπλοκαριστεί αναφέρει στο μεταξύ το CNN, το οποίο επικαλείται ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε παράλληλα ότι σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Αντρέι Μόρντβιτσεφ. Αν αληθεύει η πληροφορία, θα είναι ο πέμπτος Ρώσος στρατηγός που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. 

Πηγή: skai.gr