Μήνυμα ΕΕ στην Άγκυρα: Να εφαρμοστεί πλήρως η ευρωτουρκική συμφωνία στο προσφυγικό

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το βασικό πλαίσιο συνεργασίας, ήταν το νέο ευρωπαϊκό μήνυμα στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρελι.

Η στήριξη στους πρόσφυγες και η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης ήταν μέρος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ειδικά με τους Τούρκους Υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές. 

Η Τουρκία πρέπει να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας επισημάνθηκε ακόμα.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκε επίσης το Κυπριακό με τον επίτροπο να αναφέρει ότι η θέση της ΕΕ για την Κύπρο είναι πολύ σαφής και παραμένει αμετάβλητη.

Σε τομείς προτεραιότητας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως προσδιορίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών σχέσεων με την Άγκυρα, διαλόγων υψηλού επιπέδου, μετανάστευσης, κοινωνίας των πολιτών, εμπορίου και πιεστικών διεθνών ζητημάτων, ιδίως του Αφγανιστάν, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε ο Επίτροπος στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Επιπροσθέτως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr